Sirijski muzičari na koncertu prijateljstva u Italiji

Muzičari iz sirijske dijaspore u Evropi sviraju u nedelju na 24. koncertu prijateljstva kojim diriguje Rikardo Muti na arheološkom nalazištu Pestum na jugu Italije, ali pandemija korona virusa sprečila je druge da stignu direktno iz Sirije.

Ovogodišnji koncert omladinskog orkestra “Luiđi Kerubini” koji je osnovao Muti kao deo letnjeg serijala festivala Ravena, posvećen je sirijskom arheologu Haledu Asadu i kurdsko-sirijskom političaru Hevrinu Kalafu, koji su ubijeni tokom građanskog rata u Siriji.

“Ovi koncerti daju Raveni mogućnost da bude važan ambasador mira i bratstva iz Italije”, rekao je Muti za AP.

Kalafa su ubili sirijski borci koje je obučavala Turska 2019. godine, a Asada su 2015. godine obezglavili borci grupe Islamska država, nakon što je odbio da pomogne njihovom uništavanju drevnog rimskog grada Palmire, lokaliteta Svetske baštine.

Muti je pokrenuo koncertnu seriju Putevi prijateljstva 1997. godine u Sarajevu, ubrzo nakon završetka građanskog rata u Bosni koji je trahao od 1992. do 1995. godine. Od tada putuje u gradove razorene ratom, kao i u drevna i istorijska mesta kako bi “uspostavio veze” sa mestima koja su stvorila istoriju, uključujući antički rimski amfiteatar u Bosri, gradu na jugu Sirije.

Izvor: tanjug