Situacija je ozbiljna, preti šok istorijskih razmera!

Zatvaranje privrede zbog pandemije koronavirusa šok je istorijskih razmera zbog kojeg će nezaposlenost verovatno porasti na 16 odsto, a država biti prisiljena na dodatne podsticaje, upozorio je ekonomski savetnik Bele kuće.

“Situacija je zaista ozbiljna”, konstatovao je juče savetnik predsednika Donalda Trampa Kevin Haset u emisiji This Week na televiziji ABC.

“Čini mi se da takav šok nikada nije viđen u našoj privredi. Svedočićemo približavanju stope nezaposlenosti nivoima zabeleženim u Velikoj depresiji u 1930-im godinama”, dodao je Haset.

“Mišljenja sam da će stopa nezaposlenosti skočiti verovatno na nivo od oko 16 odsto ili više u novom izveštaju o radnim mjestima u aprilu, koje će biti objavljeno 8. maja”, rekao je Haset u Beloj kući, u obraćanju novinarima. Očekuje i da će pad BDP-a u drugom kvartalu biti “velika brojka”.

Haset smatra da će “situacija u idućih nekoliko meseci izgledati strašno”, prenosi Hina. “Svedočićemo nezapamćeno lošim brojkama”, rekao je aludirajući na američke privredne pokazatelje.

“Moraćemo osmisliti istinske, vrlo ozbiljne mere kako bi ljudi ponovo postali optimistični”, zaključio je Trampov savetnik, dodajući da planiraju izbrusiti listu od pet do šest ideja koje će predstaviti Kongresu kako bi pomogli u sanaciji privredne štete. 

Američke vlasti uvele su karantin širom zemlje, što je teško pogodilo privredu, uzdrmalo kompanije i izazvalo oštar skok nezaposlenosti. Od sredine marta rekordnih je 26,5 miliona građana podnelo zahteve za isplatu naknade za nezaposlene, a maloprodaja, gradnja stanova i poverenje potrošača redom trpe velike posledice.

Američki BDP u drugom kvartalu bi mogao pasti 40 posto

Ugledna neprofitna organizacija CBO, koju čine nekadašnji čelnici odbora za budžet Predstavničkog doma i Senata, zvaničnici centralne banke i vladinog kabineta za reviziju, procenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu pasti gotovo 40 odsto. Nezaposlenost bi trebalo da dostigne vrhunac od 16 odsto u trećem kvartalu, a iduće će godine u proseku premašivati 10 odsto, procenjuju u CBO-u. Prije pandemijskog šoka iznosila je 3,5 odsto, približivši se najnižem nivou u 50 godina.

Izvor: vijesti.me