Sjaomi pretekao Epl na globalnom tržištu pametnih telefona

Kineski proizvođač pametnih telefona Sjaomi postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju 2021, pretekavši Epl, pokazao je novi izveštaj analitičke kompanije Kanalis.

Sjaomi je u periodu april-jun imao 17 odsto udela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mesto Epl, čiji je udeo iznosio 14 procenata. Južnokorejski Samsung je, s udelom od 19 odsto, zadržao prvu poziciju, prenosi Si-En-Bi-Si.

„Sjaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu”, naveo je direktor za istraživanja u Kanalisu, Ben Stenton, u saopštenju za medije, napominjući da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle za 300 odsto na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi za 50 procenata.

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 odsto, a Epl za samo 1,0 odsto, navodi Tanjug.

Stenton, međutim, smatra da je slika o Sjaomijevom udelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište na kojem je cena njenih telefona za 75 odsto niža od Eplove. Ova kompanija, sa sedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona.

Izvor: politika.rs