Skoplje očekuje kraj bugarske blokade

(Фото EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Savudrija – Skoplje očekuje da Bugarska odblokira put Severne Makedonije ka Evropskoj uniji kako bi konačno počeli pregovori sa EU, kaže potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić. „Od formiranja nove vlade u januaru, radili smo na tome da pregovore sa EU počnemo što pre. Imamo intenzivni dijalog sa Bugarskom, imamo i plan reformi koji sprovodimo, i, iako se ne vezujemo za datume, očekujemo da se to dogodi što pre i da se iskoristi liderstvo Emanuela Makrona i Francuske u toku njihovog predsedavanja i da počnemo pregovore”, rekao je Maričić za Tanjug, u Istri, gde je učestvovao na skupu „Strateški ekonomski razgovori”.

On je podsetio da je Severna Makedonija već 17 godina država kandidat, koja očekuje početak pregovora, ispunila je sve uslove i zato smatra da to zaslužuje. „Mi smo realni, racionalni optimisti. Naši reformski planovi su dugoročni, a odluka je na EU da počne pregovore”, dodao je Maričić.

Na pitanje očekuje li da Bugarska ukine blokadu, kaže da Skoplje radi na tome da se blokada što pre ukine, te da, uz razumevanje za komplikovanu situaciju u Bugarskoj, veruje da se to može dogoditi što pre. „Da li će to biti jun ili neki drugi mesec, ne želimo da se ograničavamo, ali želimo da se dogodi što pre jer ova situacija ide i na štetu naših odnosa, i zapadnog Balkana i Evropske unije”, rekao je Maričić.

Izvor: politika.rs