Škotski nacionalisti traže novi referendum o nezavisnosti

Na britanskim vanrednim parlamentarnim izborima, škotski nacionalisti su sa 48 mandata, čak 13 više nego u prethodnom sazivu Donjeg doma ostvarili ubedljiv uspeh. I dok konzervativci Borisa Džonsona, sa ubedljivom većinom, tvrde da Britanija iz Evropske unije izlazi 31. januara 2020. godine, Škotska ponovo traži referendum o izlasku iz Ujedinjenog kraljevstva.

Prema rečima predsednice regionalne Vlade Škotske, London se grdno vara ako misli da će odbijanje referenduma označiti kraj tog pitanja.

“Škotska ne može da bude zarobljena u Ujedinjenom Kraljevstvu protiv svoje volje. Uspeh Škotske nacionalne partije na izborima daje nam mandat za novi referendum o nezavisnosti”, smatra premijerka Škotske Nikola Stardžon.

Dok su laburisti, koji su i sami podeljeni po pitanju da li Britanija treba da izađe iz EU i pod kojim uslovima, na izborima su kažnjeni od građana, a vodeća škotska partija ima jasan stav da Škotska ne treba da izađe iz Unije, makar to značilo i razvod od Velike Britanije.

Jedan od najvećih pristalica Bregzita ministar Majkl Gouv najavio je da će tek posle napuštanja EU Velika Britanija dovršiti razgovore sa Briselom.

On je međutim odbacio mogućnost raspisivanja novog referendumna o razdvajanju Škotske od Velike Britanije.

“Imali smo referendum o tome da li Škotska treba da izađe iz Ujedinjenog Kraljevstva 2014. godine. Rečeno nam je da će taj referendum rešiti pitanje generacija. Na ovim opštim izborima smo videli šta se događa kada političari pokušavaju da ponište rezultat referenduma. Na isti način trebali bismo poštovati i referendumski rezultat iz 2014. Škotska je jača u Velikoj Britaniji”, rekao je Gouv.

I premijer Boris Džonson je u telefonskom razgovoru sa Nikolom Stardžon rekao da je protiv novog referenduma u Škotskoj. Iz njegovog kabineta je u nedelju saopšteno da je premijer uz većinu građana Škotske, koji se protive podelama i neizvesnosti.

Izvor: N1