Skromno obeležavanje pobede nad nacizmom

Mere uvedene zbog pandemije primorale su lidere širom Evrope da ove godine skromnim ceremonijama obeleže 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu.

U Velikoj Britaniji su održana dva minuta ćutanja u čast žrtava rata, a kraljica Elizabeta se povodom godišnjice obratila naciji.
Lideri Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, položili su vence na malim ceremonijama.

I drugim događajima se obeležava pobeda nad nacističkom Nemačkom, ali zabrane većih okupljanja ostaju na snazi.
Godišnjica je trebalo da bude živopisno javno odavanje počasti veteranima rata koji su oslobodili Evropu od nacizma, ali su ih mere zbog koronavirusa primorale da ostanu kod kuće, navodi BBC.

Saveznici su 8. maja 1945. formalno prihvatili bezuslovnu predaju nacističke Nemačke nakon skoro šest godina rata.

Taj dan, međutim, ne predstavlja kraj Drugog svetskog rata, pošto su Saveznici pobedili Japan tek u avgustu 1945.

Makron je položio venac na grob neznanog vojnika u Parizu, a ceremoniji je prisustvovala samo mala grupa zvaničnika. Oni su održavali socijalnu distancu, a mali vojni hor je izveo Marseljezu.
Makron je otvorio ceremoniju polaganjem venca na spomenik generalu Šarlu de Golu, vođi Slobodne Francuske – vlade u egzilu. Ceremoniji je prisustvovalo svega nekoliko oficira i atašea, a ulice u okolini spomenika bile su puste, preneo je BBC.

Francuska je od sredine marta u strogom karantinu, a ublažavanje mera, koje građani željno iščekuju, počinje u ponedeljak. Ukidanje mera izolacije će varirati i sporije će ići u Parizu i gradovima na severoistoku zemlje, koji su žarišta koronavirusa.

Kancelarka Merkel je predvodila ceremoniju u centralnom nemačkom memorijalu za žrtve rata i diktature – Noje vahe.
Stanovnici Berlina su ove godine dobuli slobodan dan u čast državnog praznika, što nije slučaj u ostatku Nemačke.

Predsednik Frank Valter Štajnmajer je pozvao međunarodnu zajednicu da izvuče lekcije od kraja Drugog svetskog rata i ide ka “više, a ne manje saradnje” u borbi protiv pandemije koronavirusa.
“Danas, mi Nemci možemo da kažemo: dan oslobođenja je dan zahvalnosti. I trebalo nam je tri generacije da to možemo da kažemo punim srcem”.

Slične ceremonije održavaju se danas u pojedinim bivšim sovjetskim zemljama, uključujući Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu.
Drugi svetski rat odneo je više od 50 miliona života, a procenjuje se da su oko 25 miliona bili sovjetski vojnici i civili.

Predsednik Rusije Vladimir Putin planirao je za danas veliku paradu u Moskvi, kojoj je trebalo da prisustvuju predsednici Francuske i Kine. Međutim, ovaj događaj, na kojem je trebalo da učestvuje oko 15 hiljada vojnika, odložen je zbog epidemije.

Usled velike krize koju je izazvala pandemija, učestali su pozivi sa usvajanje ekonomskog paketa sličnog američkom Maršalovom planu, koji je ubrzao oporavak Evrope nakon rata.

Izvor: vijesti.me