Skulpture Ivana Meštrovića izložene u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba skulptura Ivana Meštrovića. Najveći broj izloženih ostvarenja, uglavnom nastalih pre Prvog svetskog rata, čine Vidovdanski fragmenti. Skulpture su izvajane između 1908. i 1910. godine, dok je drvena maketa Vidovdanskog hrama, koja se čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu, napravljena 1912-te.

Izloženo je i 20-ak portreta značajnih poslenika političkog i kulturnog života, među kojima su Kralj Petar, Nikola Pašić i Jovan Dučić, sa kojima se Meštrović često sretao, kao i članova porodice umetnika.Izjava Bojane Borić Brešković

”Imamo priliku da vidimo 40 odabranih radova u gipsu, u bronzi, u kamenu. Ono što je najznačajnije za Narodni muzej jeste činjenica da mi najviše baštinimo onaj deo Meštrovićevog stvaralaštva koji se odnosi na njegov Vidovdanski ili Kosovski ciklus, kako se još naziva, ta njegova rana faza stvaralaštva. Ovo jeste prilika da se publika upozna sa Srđom Zlopogleđom, da se upozna sa Milošem Obilićem, da vidi Marka Kraljevića”, izjavila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

Izvor: rts.rs