Skupština RS usvojila zaključak da se odluka o zabrani negiranja genocida ne primenjuje

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao i zaključak kojim se odbacuju odluke visokog predstavnika, prenosi “RTRS”.

Poslanici su ove akte usvojili jednoglasno na posebnoj sednici parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnikase neće primenjivati u Republici Srpskoj.

Institucije Republike Srpske, takođe, neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Kazna za povredu ugleda RS 

Izmenama Krivičnog zakonika Srpske, prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, navodi RTRS.

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbola Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim, prenosi RTRS.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Čubrilović: RS jedinstvena, Inckova odluka pogrešna 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da, nakon današnje posebne sednice parlamenta, odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida neće moći da se primenjuje u RS.

Čubrilović je rekao da je Narodna skupština po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, kao i da ovim neće biti moguća primena nametnute Inckove odluke.

Istakao je da su oba zakona, u skladu sa dogovorom lidera svih političkih partija iz Republike Srpske, usvojena glasovima svih prisutnih poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, prenela je RTRS.

“Republika Srpska je jedinstvena u ovome”, kazao je Čubrilović.

Dodao je da je odluka odlazećeg visokog predstavnika bila pogrešna, nepotrebna, kao i da je iskomplikovala situaciju u BiH.

“Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata”, rekao je Čubrilović.

Izvor: rts.rs