Slavni igrač Hulio Boka uskoro u Beogradu

Hulio Boka, slavni argentinski igrač, krajem septembra stiže u Beograd na poziv Nacionalne fondacije za umetničku igru, a razlog je pokretanja prvog Beogradskog baletskog takmičenja. Uz podršku Ministarstva kulture RS od 27. do 30. septembra, Hulio Boka će raditi sa mladim igračima i njihovim pedagozima iz Beograda i Novog Sada, ali i iz Hrvatske, Bosne, Grčke, Italije i Mađarske.

Poziv da podrži osnivanje međunarodnog takmičenja u Beogradu i bude predsednik njegovog žirija, Hulio Boka je još 2019. godine prihvatio bez oklevanja. Pridružili su mu se prvakinja Boljšoj baleta Anastasija Voločkova, prvak Nacionalnog baleta Kanade Aleksandar Antonijević i izraelski koreograf Icik Galili. Međutim prva edicija ovog događaja najavljena za oktobar prošle godine je moralo da se odloži, tako da realizacija planiranih aktivnosti počinje za mesec dana. Takmičenja daju priliku mladim igračima da se predstave na pozornici u važnim repertoarskim ulogama i istovremeno čuju mišljenja i savete najboljih iz te umetničke oblasti. Prikazujući svoju tehniku i umetničke domete, učenici baletskih škola i mladi igrači dolaze do vrednih stipendija i profesionalnih angažmana.

Hulio Boka je rođen u Buenos Ajresu, a započeo je karijeru kao prvak baleta 1982. godine u okviru Fondacije Tereze Karenjo u Karakasu, odakle odlazi u Gradski teatar Rio de Žaneira. Od 1983. godine nastupa kao gostujući prvak Baleta u Teatru Kolon u Buenos Ajresu. Osvojenim zlatom na petom Međunarodnom baletskom takmičenju u Moskvi (1985), počinje njegova svetska karijera. Iste sezone započeo je 20-godišnji angažman u Američkom baletskom teatru (ABT) u Njujorku, sa kojim je svake godine nastupao u Metropoliten operi. Od njujorške publike se oprostio upravo na toj sceni 2006. godine, u baletu „Manon” Keneta Mekmilana, sa Alesandrom Feri, svojom dugogodišnjom partnerkom. Bio je i glavni igrač jedne od najznačajnijih turneja Nacionalnog baleta Španije, pod vođstvom Maje Plisecke. U Argentini je igrao na scenama na otvorenom i na fudbalskim stadionima, privlačeći desetine hiljada ljudi. Unicef ga je imenovao za svog ambasadora. Sa scene se povukao u decembru 2007. godine, nastupivši na glavnom trgu svog rodnog grada pred više od 300.000 ljudi. Stalni je član žirija Baletskog takmičenja u Lozani.

Izvor: politika.rs