Slovačka – država sa najmanjim brojem preminulih od koronavirusa

Dok koronavirus širom Evrope svakodnevno ubija hiljade ljudi, jedna se zemlja ističe po niskom broju smrtnih slučajeva, piše Bloomberg.

Slovačka, zemlja bez izlaza na more s nešto manje od 5,5 miliona stanovnika, zatvorila je škole, trgovine i granicu pre svih ostalih evropskih država osim Italije. Političari i televizijski novinari prigrlili su zaštitne maske pre nego što ih je vlada kroz naredbe učinila obaveznim.

Te su mere urodile plodom. Šest sedmica nakon prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Slovačka ima najmanjih broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u celoj Evropi.

“Brzina je ključna”, rekla je Eva Šernhamer, sa Odeka epidemiologije Medicinskog univerziteta u Beču. “Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Gledajući unazad, Slovačka je napravila pravu stvar.”

Čelnik regije Bratislava Juraj Droba zatvorio je škole dva dana nakon što je Slovačka zabeležila prvi slučaj zaraze i sedam dana pre ostatka zemlje. “Video sam šta se događalo u Italiji”, rekao je Droba.

Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je policiji da na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantin.

Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza koronavirusom.

Poput mnogih evropskih zemalja, Slovačka se ovih dana priprema za popuštanje mera za suzbijanje širenja zaraze kako bi revitalizovala devastiranu ekonomiju.

“Ako se trendovi nastave, moći ćemo da kažemo da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa jedni od najboljih na svetu”, rekao je Martin Smatana, čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa. “Virus se u većini populacije ne širi.”

Izvor: vijesti.me