SmartClass-Primer kako pametno koristiti internet

Prema podacima Unicef-a 2007 godine afrička država Tanzanija je obezbedila skoro univerzalnu dostupnost primarnog obrazovanja za svoje stanovništvo. Međutim od te godine broj dece koji započinje taj nivo obrazovanja vrlo brzo opada.

Unicef informiše da  čak 70 posto dece između 14 i 17 godina nije ni započelo sekundarno obrazovanje, a samo 3 posto je ostalo na završnim godinama.

Ipak, zahvaljući prisustvu interneta i pametnim mladim umovima ova situacija se može itekako promeniti.

SmartClass

Adam Duma of SmartClass

Jedan drugi podatak nam govori da je čak 45 posto stanovništa Tanzanije “online” i upravo ovo su Adam A.Duma i njegovi saradnici iskoristili kako bi napravili internet platformu pod nazivom SmartClass.  

Ukoliko ste pretpostavil ova platforma nudi mogućnost online učenja studentima, ali i i mogućnost dodatne zarade za sve profesore i tutore koji bi im na njoj predavali.

Po rečima ko-osnivača Dume svrha ove platforme jeste da spoji kvalifikovane  i pouzdane tutore sa studentima i decom, i da ih nauči brojnim stvarima iz oblasti poljoprivrede, ekonomije, kompjuterskih nauka, jezika, muzike, sporta, fitness-a itd.

Trenutno ova mlada platforma je pod inkubacijom od strane Univerziteta Dar es Salaam, koji ujedno nudi mogućnost kvalifikovanim individuama da postanu SmartClass tutori i da prezentuju svoje znanje i veštine i na taj način  zarade minimum 3000 Tanzanijskih šilinga ili 1.30 Američkih dolara, po satu. Na ovaj način platforma nudi i inicijativu za razvoj i studenata i tutora.

Buduće prepreke

SmartClass je nastao Januara 2019 godine.Iako do sada na ovoj platformi ima više od 5000 tutora i 7000 studenata, Adam Duma i njegovi saradnici neiscrpno rade kako bi rešili sve probleme koji normalno postoje. Jedan od najbitnih jeste da se uporedno reše svi izazovi koji postoje i studentima i tutorima, i na taj način da se obezbedi jedan vrlo pozitivan odnos sa što manje nelagodnosti. Pored ovoga ono što je očigledno jeste i činjenica da nemaju svi stanovnici Tanzanije prisustvo internetu, i da to može kočiti dalji napredak. Jedno od rešenja jeste rad na ofline sadržaju što olakšava pristup.

Ovo je samo jedan od primera kako internet može da promeni mnoge stvari na bolje kao i da reši mnoge probleme koje bi inače možda ostali i nemogući.

Kako moć  interneta i njegova pristupačnost rastu svakim danom u Tanzaniji neosporno je da će SmartClass rasti i razvijati se uporedo sa njima.

Autor: Vukašin Janković