Smenjen predsednik Komunističke partije u Sinđijangu

Kina je smenila predsednika Komunističke partije provincije Sinđijang, Čena Kuanguoa, koji je nadgledao bezbednosne akcije protiv Ujgura i drugih etničkih muslimanskih zajednica, u sklopu borbe protiv verskog ekstremizma.

Kako je izvestila kineska novinska agencija Sinhua, Čen, koji je na svojoj funkciji bio od 2016. godine, preći će na drugu, a guverner provincije Guangdong, Ma Singrui preuzeće njegovu funkciju, prenosi agencija Rojters.

U izveštaju kineske agencije nije bilo dodatnih detalja, navodi Rojters.

Istraživači Ujedinjenih nacija i aktivisti za ljudska prava procenjuju da je više od milion muslimana u logorima u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđijang.

Kina sa druge strane odbacuje ove optužbe za zlostavljanje, opisujući kampove kao stručne centre koji su napravljeni za borbu protiv ekstremizma, a krajem 2019. godine je objavila da su svi ljudi u kampovima „diplomirali”.

Čen (66) je član kineskog Politbiroa i smatra se, kako navodi Rojters, visokim zvaničnikom odgovornim za bezbednosne akcije u Sinđijangu, prenosi Tanjug.

Američki predsednik Džozef Bajden je u četvrtak potpisao zakon o zabrani uvoza iz Sinđijanga zbog navodnog prinudnog rada, što je izazvalo kinesku osudu.

Rojters podseća da su određeni strani poslanici i parlamenti, kao i američki državni sekretari u administraciji Bajdena i Trampa, označili postupanje prema Ujgurima kao genocid.

Izvor: politika.rs