Smiruje se situacija u Kazahstanu, bivši šef bezbednjaka uhapšen zbog sumnje na veleizdaju

Sedam dana od izbijanja protesta zbog rastućih cena goriva širom Kazahstana, vlast tvrdi da su sve administrativne zgrade očišćene od izgrednika. I dalje je na snazi vanredno stanje. Karim Masimov, bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta, i još neki zvaničnici su pritvoreni zbog sumnje na veleizdaju. Na kazahstanskom terenu razmeštaju se mešovite trupe zemalja-članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti.

U regionu Alma Ate uspostavljeni su antiteroristički štabovi, preuzeta je kontrola nad svim državnim zgradama, a stanovnici pozvani da do daljeg budu kod kuće, sve dok bezbednost na ulicama ne bude garantovana.

Teroristi su ubijali, palili, krali i silovali – tvrdi predsednik Tokajev. Dogodilo se, kaže, čak 20.000 terorističkih napada u šest talasa. Zato je izdao naređenje za pucanje bez upozorenja.

“Nema razgovora sa teroristima, moramo ih ubiti. Gangsteri i teroristi su veoma dobro obučeni, organizovani i pod komandom jednog specijalnog centra. Neki od njih ne govore kazahstanski jezik”, kaže predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev.

Bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta Karim Masimov i još neki zvaničnici su pritvoreni zbog sumnje na veleizdaju, saopštio je bezbednosni komitet bez navođenja više detalja, prenosi Rojters.

Mešovite vojne trupe na tlu Kazahstana 

Usijala se telefonska linija u Kremlju. Predsednik Vladimir Putin danima razgovara sa liderima zemalja članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti.

Mešovite vojne trupe iz Rusije, Jermenije, Belorusije, Tadžikistana i Kirgizije razmeštaju se na tlu Kazahstana. Stiglo je više od 70 aviona sa mirovnjacima.

“Svi ruski vojnici prošli su specijalnu obuku i imaju iskustvo borbe na terenu. General-pukovnik, komandant vazdušnih snaga, Andrej Serdjukov, preuzeo je komandu nad mirovnim trupama. Aerodrom u Almatiju je opet pod kontrolom državnih snaga, a obezbeđeni su i Ruski konzulat i drugi važni objekti”, navodi Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Potrebno je garantovati bezbednost diplomatskim misijama i zaštititi imovinu stranih kompanija i investitora.

Sjedinjene Države odobrile su dobrovoljni odlazak osoblja iz američkog konzulata u Almatiju, upozorivši da će u slučaju daljih nasilnih protesta biti otežan rad američke konzularne službe.

Neredi su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Tokajev nedugo potom najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa i proglasio dvonedeljno vanredno stanje u Almatiju i celoj Mangistauskoj oblasti.

Izvor: rts.rs/rojters