Šmit: BiH preti raspad, realna mogućnost sukoba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji „veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

Kako prenosi britanski „Gardijan”, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, „srpski separatisti” ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

Šmit će u svom prvom izveštaju UN od stupanja na dužnost u avgustu upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu, prenosi Tanjug.

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH da će RS formirati svoju vojsku, Šmit je ocenio da je reč o pretnjama koje su, kako je naveo, „jednake secesiji bez njenog proglašenja”.

Šmit je u izveštaju koji je u petak poslao u sedište UN naveo da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, veća da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

„Ako se Oružane snage BiH pocepaju na dve ili više armija, potrebna je ponovna procena nivoa međunarodnog vojnog prisustva”, smatra Šmit.

Takođe je upozorio da su izgledi za dalje podele i sukobe vrlo realni i da bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.

Izvor: politika.rs