Snouden traži rusko državljanstvo

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koga traži Vašington, rekao je danas da je podneo zahtev za rusko državljanstvo, tek pošto je dobio stalni boravak u Rusiji gde se nalazi od 2013. godine.

Tridesetsedmogodišnji Snouden objasnio je preko Tvitera da je tražio da zadrži svoje američko državljanstvo što je moguće posle nedavne promene ruskog zakona o državljanstvu i imigraciji.

Taj zahtev usledio je nekoliko dana pošto je njegova partnerka Lindzi Mils objavila da je trudna.

“Posle godina odvojenosti od naših roditelja moja supruga i ja nemamo nikakvu nameru da budemo odvojeni od našeg sina”, napisao je Snouden na Tviteru.

Takođe je objasnio da on i njegova supruga žele da ostanu Amerikanci i da podižu sina u “skladu sa svim američkim vrednostima koje vole, uključujući slobodu izražavanja”.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena je 22. oktobra objasnio da je boravak Snoudenu produžen na neodređeno vreme i da je to omogućeno zahvaljujući nedavnim izmenama ruskog zakona o imigraciji.

Snouden je do sada imao prvo na azil u trajanju od godinu dana, potom je dobio boravišnu dozvolu na tri godine, koja je produžena 2017.

Bivši saradnik američke NSA našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobegao iz SAD.

Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom sveta.

U avgustu je američki predsednik Donald Tramp rekao da će “baciti pogled” na moguće pomilovanje Snoudena kome u SAD preti do 30 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu.

Snouden kome je oduzet američki pasoš na zahtev Vašingtona stigao je u Moskvu u maju 2013. godine.

Stigao je iz Hongkonga i sa namerom da se skloni u Latinskoj Americi.

Na kraju je bio bolkiran u Rusiji gde je dobio azil.

Izvor: Vijesti.me