Šolc: Bezbednosne garancije za Ukrajinu neće biti iste kao za članice NATO-a

Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru, suočio se sa optužbama u zemlji i inostranstvu da nije pokazao liderstvo u ukrajinskoj krizi i da nema osjećaja prema građanima koji se bore sa rastućom inflacijom koju je kriza podstakla

Foto: REUTERSFoto: REUTERS Beta03.07.2022. 17:04h

Njemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu u pripremama za vrijeme nakon rata, ali one neće biti iste kao za članicu transatlantske alijanse, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc za emiter ARD.

“Sa bliskim prijateljima razgovaramo o pitanju bezbjednosnih garancija koje možemo da damo. Ovo je proces koji je u toku. Jasno je da to neće biti isto kao da je neko član NATO-a”, rekao je Šolc. Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru, suočio se sa optužbama u zemlji i inostranstvu da nije pokazao liderstvo u ukrajinskoj krizi i da nema osjećaja prema građanima koji se bore sa rastućom inflacijom koju je kriza podstakla.

Ali kancelar socijaldemokrata, rekao je da ne želi da bude jedan od “političara koji svake nedelje daju obećanje, ali onda ne ispune 90 odsto njih”. “Pogotovo u ovako teškim vremenima, nije vreme za ljude koji stalno nešto govore, već za ljude koji brinu da se donose osnovne odluke”, rekao je on.

Izvor: vijesti.me