Šolc objavio imena ministara u budućoj vladi Nemačke

Budući nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) objavio je danas da će ministar zdravlja u njegovoj vladi biti epidemiolog Karl Lauterbah (Lauterbach), zagovornik oštrih mera protiv korona virusa, i da će na čelu ministarstva policije prvi put biti žena.

Šolc je danas predstavio buduće ministre iz njegove Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), nekoliko sati pre nego što će Zeleni, jedna od tri stranke u novoj vladi, saopštiti da li su njeni članovi odobrili koalicioni sporazum.

Ako Zeleni, kako se očekuje, podrže koaliciju sa socijaldemokratama i protržišnom, liberalnom Slobodnom demokratskom strankom (FDP), Šolc bi u sredu trebalo da bude izabran za kancelara, čime bi bila okončana 16-godišnja vladavina Angele Merkel.

Socijaldemokrate i liberali su tokom vikenda podržali sporazum o formiranju takozvane “semafor” koalicije, nazvane po bojama koje se koriste za označavanje tri stranke (crveno-žuto-zeleno).

Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija, za ministra zdravlja je odabrao Lauterbaha, poslanika i epidemiologa bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je tokom pandemije korona virusa bio glasni zagovornik opreza.

Javnost se najviše interesovala ko će biti na čelu tog resora, s obzirom da je Nemačka u prethodne dve nedelje prijavljivala rekordne brojeve novozaraženih od početka pandemije.

Upitan o izgledima za period božićnih praznika, Lauterbah je rekao da “važan cilj mora da bude toliko veliko smanjenje broja novih infekcija kako bi vlada mogla da preporuči putovanja, a da ne ugrozi ljude”.

Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane vodiće žene, Nensi Fezer (Nancy Faeser) i Kristine Lambreht (Christine Lambrecht), odlazeća ministarka pravde.

Šolc je rekao da će “bezbednost u budućoj vladi biti u rukama jakih žena”.

Fezer, pravnica na čelu socijaldemokrata u pokrajini Hesen, neočekivan je izbor za funkciju ministra unutrašnjih poslova, koji nadgleda savezne policijske snage i unutrašnju obaveštajnu agenciju.

Ona je rekla da će njen glavni fokus biti borba protiv krajnje desnog ekstremizma, koji je opisala kao “najveću pretnju” zemlji.

Visoka funkcionerka SPD iz istočne Nemačke Klara Gejvic (Klara Geywitz), koja je 2019. godine bila partner Šolcu u njihovom neuspešnom pokušaju da dodju na čelo stranke, biće ministarka gradjevinarstva.

Odlazeća ministarka životne sredine Svenja Šulce (Svenja Schulze) postaće ministarka za medjunarodni razvoj.

Šef Šolcovog kabineta biće njegov dugogodišnji čovek od poverenja Volfgang Šmit (Wolfgang Schmidt), dosadašnji zamenik ministra finansija.

Druge dve članice buduće vlade, Zeleni i liberali, ranije su predložile kandidate za ministre.

Kopredsednik Zelenih Robert Habek (Habeck) biće vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimatska pitanja.

Ministarka spoljnih poslova biće kopredsednica Zelenih Analena Berbok (Annalena Baerbock), prva žena na toj funkciji.

Lider liberala Kristijan Lindner (Christian Lindner) postaće ministar finansija.

Izvor: beta.rs