Španija ima prvu koalicionu vladu u poslednjih 40 godina

Nova španska vlada, prva koalicijska u poslednjih 40 godina, imaće četiri potpredsednička mjesta od kojih će tri pripasti socijalistima, a jedno Unidas Podemosu, koji je dobio i četiri ministarstva.

Koalicijska vlada sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sančeza i manjeg levog Unidas Podemosa otkrila je deo svoje strukture nakon što je ove sedmice tesnom većinom dobila zeleno svetlo u parlamentu.

Sva imena biće poznata sledeće sedmice

Od kada je u Španiji uvedena demokratija 1978. godine, na vlasti su se izmenjivali levi centar PSOE i desni centar Narodna stranka (PP) te nikada nisu imali četiri potpredsednička mesta.

PSOE, koji ima 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, dobio je tri potpredsednička mjesta, a manji partner Unidas Podemos s 35 zastupnika je dobio jedno potpredsedničko mesto.

Ministarka vlade  Nađa Calvino biće potpredsednica vlade,  dok će aktuelna potpredsednica Carmen Calvo biti zadužena za politička pitanja. Njih dve nastavljaju svoj mandat iz prethodne  vlade PSOE-a. PSOE je dao i treću potpredsednicu, Terezu Riberu. Ona će biti nadležna za ekološku tranziciju i demografske izazove. 

Sledeće sedmice  bi trebala biti poznata sva imena u vladi sastavljenoj od 20 ministarskih mesta u odnosu na sadašnjih 17 ministarstava. Zasad je nepoznato ko će biti ministar vanjskih poslova.

Unidas Podemos, manji partner PSOE-a, dobio je jedno potpredsedničko mesto, koje će obnašati njegov vođa Pablo Iglesias. On će biti nadležan za socijalna pitanja. Unidas Podemos je dobio četiri ministarska mesta.

Profili vođa Unidas Podemosa

Iglesias, 41-godišnji politolog, bio je 2014. jedan od osnivača Podemosa s kolegama sa univerziteta Complutense u Madridu. Stranka je nastala na uličnom ogorčenju građana nezaposlenošću i korupcijom. Stranka se kasnije udružila s formacijom Ujedinjena levica čime je stvoren Unidas Podemos koji će prvi put učestvovati u vlasti na nacionalnom nivou.

Njegova popularnost osetno je padala u poslednjih godinu dana, a Sanchez je ušao u koaliciju sa njima  nakon što njegov PSOE na izborima u novembru  nije dobio dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Iglesiasova stranačka kolegica i devojka s kojom ima troje dece, 31-godišnja Irene Montero, dobila je mesto ministarke  za jednakost. Ta feministkinja  studirala je psihologiju te je aktivno zastupala prava žena u parlamentu.

Alberto Garzón je 34-godišnji vođa Ujedinjene levice te je dobio poziciju ministra potrošnje. Ujedinjena levica koju vodi od 2011. udružila se s Podemosom 2016. godine u pokušaju okrupnjavanja levice i preuzimanja glavnog mesta na levom spektru od PSOE-a, u čemu nije uspela.

Garzón je ranije bio član Španske komunističke stranke (PCE) a 2017. je objavio knjigu Zašto sam komunista.

Yolanda Díaz, 48-godišnja pravnica, biće ministarka  rada, no s manjim ovlašćenjima  jer pod njenim ministarstvom neće biti socijalno osiguranje i migracijska pitanja. Ona je članica stranke Galicia en Comun, podružnice Podemosa u severnoj pokrajini Galiciji, prenosi HINA. 

Manuel Castels, 77-godišnji sociolog i ekonomista, biće ministar univerziteta. Njega je predložila gradonačelnica Barcelone Ada Colau, saveznica Podemosa u Kataloniji. Castels je 24 godine predavao na Univerzitetu u Kaliforniji te je bio potpisnik jednog manifesta u korist referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Stabilna vlada

Koaliciona  vlada PSOE-a i Unidas Podemosa biće manjinska sa 155 zastupnika u parlamentu sa 350 mesta pa će teško donositi zakone. Prilikom glasanja biće joj potrebna podrška manjih regionalnih stranaka.

Ta koalicija nije bila dobila potrebnu  podršku 176 zastupnika u prvom krugu glasanja o vladi. U utorak je održan drugi krug u kojem je tesnom većinom dobila zeleno svetlo. Za nju je glasalo 167 zastupnika, protiv je bilo 165, a njih 18 se suzdržalo od glasanja.

Potpredsednica Calvo, međutim, kaže kako će to biti stabilna vlada čiji mandat će trajati četiri godine.

Izvor: vijesti.me