Španija najavila veliki plan vakcinacija protiv korona virusa

Španska vlada je posle osam teških meseci i više od 42.000 umrlih u želji da ponovo da nadu zemlji objavila danas ambiciozni plan vakcinacija protiv kovida 19, uz očekivanja da će veliki deo stanovništva biti vakcinisan do idućeg leta.

“Prema našim predvidjanjima, u svim razumnim scenarijima znatan deo španskog stanovništva mogao bi da bude vakcinisan, sa svim garancijama, u toku prvog polugodišta”, rekao je premijer Pedro Sančes za vreme posete regionu La Rioha na severu.

U trenutku kada je izgleda prošao vrhunac drugog talasa zaraze, premijer je rekao da će Španija biti prva zemlja EU, zajedno sa Nemačkom, koja će imati globalni plan vakcinacije za svojih 47 miliona državljana.

Plan treba da bude usvojen u utorak na sledećoj sednici vlade, rekao je Sančes i dodao da njegova vlada radi na pripremi plana od septembra i da Španija ima znatnu logističku infrastrukturu za distribuciju vakcina.

Ove izjave date su u vreme kada stiže sve više obećavajućih objava o spremnosti vakcina koje se razvijaju.

Španska agencija za lekove u sredu je odobrila pokretanje poslednje faze probe vakcine u dve doze američke grupe Džonson i Džonson, koja će takodje biti sprovedena u još osam zemalja.

Pre mesec dana Madrid je odobrio buduću kupovinu 31,5 miliona doza vakcina kompanije Astra Zeneka i univerziteta Oksford u okviru narudžbine Evropske komisije kod te farmaceutske kompanije od 300 miliona doza za celu EU.

Španska vlada takodje pažljivo prati rad firmi Fajzer i Biontek koje su objavile da će danas zatražiti hitnu dozvolu za upotrebu njihove vakcine u SAD.

Španija je jedna od evropskih zemalja najteže pogodjenih pandemijom, sa više od 42.000 umrlih i preko 1,5 miliona slučajeva zaraze do sada.

Restrikcije zbog korone su i dalje stroge ali za razliku od nekih drugih evropskih zemalja Španija nije uvela novo zaključavanje zemlje slično onom proletos, za vreme prvog talasa pandemije.

Noćni policijski čas na snazi je u celoj zemlji izuzev na Kanarskim ostrvima, i u nekim regionima stanovnici nemaju prava da izadju iz svoje opštine sem iz opravdanih razloga.

Mere izgleda daju rezultate, broj slučajeva zaraze pada u velikom delu zemlje, i ministarstvo zdravlja je počelo da govori o povoljnom trendu.

Kao dokaz poboljšanja Katalonija je dozvolila ponovno otvaranje barova i restorana od ponedeljka, sa ograničenom satnicom i brojem gostiju, posle više od mesec dana zatvaranja.

Izvor: beta.rs