Španija se priprema za novo vanredno stanje

Španski premijer Pedro Sančez sazvao je vanrednu sednicu vlade da pripremi novo vanredno stanje, da bi se zaustavio ponovni rast koronavirusa. Time bi se omogućilo vladi da uvede policijski čas i druge restrikcije širom zemlje.

Sančezova vlada je kasno sinoć saopštila da se većina španskih regionalnih vođa složilo oko novog vanrednog stanja, i na današnjem sastanku treba da se razmotre uslovi. Vanredno stanje daje nacionalnoj vladi vanredna ovlašćenja, uključujući i mogućnost da privremeno ograniči osnovne slobode garantovane španskim ustavom, kao što je sloboda kretanja.

Španska vlada je već dva puta proglasila vanredno stanje za vreme pandemije. Prvo je bilo u martu kada su primenjene stroge mere zatvaranja širom zemlje, zatvorene prodavnice i regrutovana privatna industrija za borbu protiv virusa. To stanje je ukinuto u junu kada se smanjila stopa zaraze.

Drugo je stupilo na dve nedelje u Madridu i okolini da primora regionalne vođe da uvedu stanovnicima ograničenja za putovanja da bi se usporilo širenje zaraze u kome nove infekcije eksponencijalno rastu. Ta mera je bila na snazi do juče.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da njegovo ministarstvo i regionalni zdravstveni zvaničnici razmatraju kako da primene noćni policijski čas, možda kao onaj uveden u gradovima Francuske od 21 sat. Vanredno stanje bi olakšalo vlastima da brzo deluju i da ne moraju da dobiju odobrenje za restrikcije od sudije.

Državni zvaničnici na svim nivoima vlasti nevoljni su da uvedu još jednu totalnu izolaciju i zatvaranje industrije, s obzirom na slabost španske privrede koja je ušla u recesiju i na nezaposlenost koja je naglo skočila poslednjih meseci.

Španija je ove nedelje postala prva evropska zemlja koja je prešla milion zvanično prijavljenih slučajeva kovida-19, a zatim je i Francuska prešla taj crni međaš.

Sančez je priznao u petak da bi ta cifra mogla da bude više od tri miliona zaraženih zbog praznina u testiranju i drugih faktora. Španija je u petak prijavila gotovo 20.000 novoobolelih u jednom danu i 231 umrlog.

Izvor: Vijesti.me/BETA