Spašeni sa pustog ostrva zahvaljujući SOS poruci

Tri mornara iz Mikronezije nasukana na udaljenom ostrvu u zapadnom delu Tihog okeana, pronađena su zahvaljujući znaku SOS koji su spasioci primetili na plaži. 

Australijske obrambene snage (ADF) saopštile su da su muškarci pronađeni nepovređeni u nedelju na ostrvu Pikelot u Mikroneziji zahvaljujući australijskim i američkim vojnim avionima. Pikelot se nalazi gotovo 200 kilometara zapadno od mesta gde su krenuli.

Mornari su nestali nakon što je njihov brod veličine 7 metara ostao bez goriva i tako odstupio s rute. Vlasti u Guamu, obližnjoj američkoj teritoriji, pokrenule su potragu u subotu nakon što muškarci nisu uspeli dovršiti putovanje od 42 kilometara od Pulata do Pulapa. 

Australijski brod HMAS Kanbera, koji inače služi kao pristanište za helikoptere, primio je poziv za pomoć dok je plovio između Australije i Havaja. 

U nedelju je australijski helikopter na jednom od tih ostrva primetio iz vazduha SOS ispisan na plaži. Sleteo je na malenom ostrvu i muškarcima dao hranu i vodu. 

Pronaći mornare bilo je kao pronaći iglu u plastu sena jer se Mikronezija sastoji od preko 600 sitnih ostrva razasutih po okeanu. A ostrvoPikelot je nenaseljen i veliki manje od pola kilometara. 

Izvor: jatarnji.hr