Špigl: NATO odbacuje tvrdnje o raspoređivanju trupa

Već danima diktator Lukašenko tvrdi da NATO maršira u susedne države Belorusije. Savez je sada reagovao, a Poljska i Litvanija su takođe razgovarale.

NATO je odgovorio na tvrdnje beloruskog vladara Aleksandra Lukašenka, koji je bio pod pritiskom. Njegove izjave da postoje pokreti NATO trupa na granici sa Belorusijom, prema Zapadnom savezu, “neosnovane”. “Kao što smo već jasno rekli, NATO ne predstavlja pretnju za Belorusiju ili bilo koju drugu zemlju”, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku u subotu uveče u Briselu. Nema “vojnog pojačanja u regionu”.

NATO se nalazi u “strogo defanzivnom položaju”, rekla je Lungesku. Ali takođe je naglasila: Savez ostaje “budan” i spreman je da “brani naše saveznike”. Vlada u Minsku pozvala ih je da “u potpunosti poštuju” osnovna prava. Susedne države optužuju Lukašenka za propagandu. Oštre kritike Lukašenkovih izjava stigle su iz Poljske i Litvanije.

Vlada u Varšavi nazvala je Lukašenkove izjave „režimskom propagandom“. Litvanski predsednik Gitanas Nauseda govorio je o “potpuno neutemeljenim izjavama o zamišljenim spoljnim pretnjama”. Lukašenko je u subotu tvrdio da su u Poljskoj i Litvaniji, uz granicu sa Belorusijom, postojali pokreti NATO trupa. Bukvalno je rekao: “Primećujemo ozbiljan pokret NATO snaga u neposrednoj blizini naših granica u oblastima Poljske i Litvanije.”

Strane zemlje žele da izvrše revoluciju na Belorusiju. Stoga je upozorio celu vojsku i naložio Ministarstvu odbrane da „preduzme najstrože mere za odbranu teritorijalnog integriteta naše zemlje“.

Kontroverzni šef države prethodno je sleteo na područje vojne obuke u blizini Grodna na zapadu zemlje i posetio je tenkovski bataljon i raketnu diviziju. Takođe je tvrdio da je zapad imao cilj da apsorbuje region sa centrom Grodna. Poljske zastave su već letele u regionu, rekao je Lukašenko koji je nosio uniformu.

Nema dokaza za izjave. Kritičari optužuju Lukašenka da podstiče tenziju bez razloga da bi skrenuo pažnju sa ozbiljne domaće političke krize u zemlji. Oni se plaše uspostave vojne diktature. U Belorusiji je došlo do masovnih protesta od kontroverznih predsedničkih izbora 9. avgusta.

Navodno je šef države, koji je autoritarno već 26 godina, ponovo izabran sa oko 80 odsto glasova. Opozicija, kao i SAD i države EU optužuju Lukašenka za masovne izborne prevare. Evropska unija ne priznaje izborni rezultat. Rusija je takođe ukazala na nedostatke u izborima. Lukašenko optužuje strane vlade da stoje iza protesta. Opozicija je za nedelju ponovo pozvala na proteste.

Izvor: spiegel.de/ Restart magazin