Špigl potvrdio: BiH ide u NATO

Spor oko približavanja NATO-u odloćio je formiranje vlade, ali sada je čekanje završeno: bosanski Srbin Zoran Tegeltija trebao bi u budućnosti voditi kabinet.

Borba je trajala 13 meseci, ali Bosna i Hercegovina će uskoro imati novu vladu: tročlano državno Predsedništvo je u utorak poverilo bosanskom Srbinu Zoranu Tegeltiji zadatak da formira novi kabinet.

Tegeltija dolazi iz SNSD-a, Milorada Dodika, koji je od izbora u oktobru 2018. godine član Predsedništva države i određuje politiku u srpskom delu Bosne, Republici Srpskoj (RS). Tamo je Tegeltija ranije bio ministar finansija.

Formiranje vlade bilo je posebno dugotrajno jer su se političke snage u RS protivile potpisivanju programa rada s NATO-om kojim bi Bosna bila uvedena u Sjevernoatlantski savez. Bošnjačke i hrvatske stranke u toj balkanskoj zemlji manje-više podijeljenoj između tri etničke grupe, zalažu se za buduće pristupanja NATO-u.

Čini se da je usvajanje NATO-ovog programa rada sada zapečaćeno imenovanjem Tegeltije. Proruski Dodik, iz čije stranke dolazi imenovani šef vlade, očito je morao odustati od pružanja otpora.

Složena upravljačka struktura u Bosni nakon mirovnog sporazuma

Tročlano predsedništvo je istog dana primilo ambasadore nekoliko zemalja NATO-a, uključujući Nemačku i SAD, izvijestio je bosanski portal “klix.ba”.

Pored Dodika, telo koje deluje kao kolektivni šef države čine bošnjački musliman Šefik Džaferović i Hrvat Željko Komšić.

Od sklapanja mirovnog sporazuma u Dejtonu 1995. godine, Bosna ima vrlo složenu strukturu vlasti. Sporazumom je okončan krvavi trogodišnji građanski rat sa oko 100.000 mrtvih i stotinama hiljada raseljenih. Podela zemlje na muslimansko-hrvatsku i srpsku polovinu, kao i dalje podele na kantone sa vlastitim vladama, prete stalnom paralizom čitave države.

Spiegel.de

Izvor: BN/(Spiegel.de)