Spisak pravila u Premijer ligi nakon korona virusa

Svi će morati da nose maske, drže rastojanje, neće smeti da pljuju…

Premijer liga se uveliko sprema za nastavak takmičenja, iako epidemija u Velikoj Britaniji ne posustaje. Zato su vlasti spremile detaljan plan rada i pravila kojih svi moraju da se pridržavaju ako žele da nastave da treniraju.

U detaljnom dokumentu na sedam strana se navode sva, vrlo stroga pravila koja će morati da se poštuju, među kojima su i ona da će igrači morati da nose zaštitne maske, a da će svu opremu dezinfikovati osoblje u punoj zaštitnoj opremi.

Klubovi će o ovom planu diskutovati na sastanku u petak, prenosi Miror.

Neki klubovi Premijer lige, kao što su londonski Arsenal i Totenhem, počeli su da održavaju individualne treninge na svojim terenima, na kojima su igrači radili na odvojenim terenima.

Ova nova, stroža pravila napravljena su da bi omogućila povratak u fazama manjih grupa, a onda i kompletnog tima pre nego što se Premijer liga nastavi u junu, kako je planirano.

Svi igrači će prvo morati da prođu antigen Kovid-19 test u 48 sati pre povratka na grupne treninge. Oni će biti testirani i na potencijalne respiratorne probleme povezane sa koronavirusom, a svi će morati da potpišu saglasnost da će pratiti strogu proceduru.

U pravilima, između ostalih, piše:

          Sve lopte, čunjevi, korner zastavice, golovi i druga oprema moraće da bude dezinfikovana pre i posle treninga, a dezinfekciju će obavljati osoblje u punoj zaštitnoj opremi

–          Igrači sve vreme moraju da nose maske i mreže za kosu

–          Automobili moraju da budu parkirani na rastojanju od tri parking mesta

–          Zabranjene su masaže osim ako ih ne odobri klupski lekar

–          Tečnosti moraju da se drže na tačno određenim mestima

–          Posete trening bloku dozvoljene su samo za korišćenje toaleta

–          U početku su dozvoljene grupe do pet igrača

–          Svim igračima mora da se omogući 15 minuta da se pripreme

–          Mali grupni treninzi moraju da traju do 75 minuta

–          15 minuta za odmor i oporavak

–          Igračima i osoblju je zabranjeno da pljuju u trening centrima

Pravila je osmislio direktor fudbala Premijer lige, Ričard Garlik. U tom dokumentu piše: “Ovaj protokol moraju da odobre i slože se sa njim svi deoničari i svi klubovi”.

Još neke od odrednica u pravilniku glase:

“Nijedan klub ne sme da održava grupne treninge dok vlada to zvanično ne odobri”. Kada se bude znao taj datum, “svaki grupni trening mora biti u skladu sa ovim pravilnikom”.

Treninzi će dakle početi u malim grupama, a onda nastaviti ka timskim treninzima tokom jednog vremenskog perioda koji odredi Liga, u skladu sa savetima vlade Velike Britanije.

Izvor: mondo.rs