Spoljni dug Slovenije veći od 108 odsto BDP-a

Bruto spoljni dug Slovenije iznosio je na kraju decembra 2021. godine 50,8 milijardi evra, što u tekućim cenama čini 108,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok su bruto spoljna potraživanja iznosila 51,2 milijarde evra, pokazuju podaci centralne banke.

Kako prenosi agencija STA, bruto spoljni dug, kao deo ukupnog duga zemlje po osnovu zaduživanja kod stranih kreditora, porastao je lani za 3,0 milijarde evra u odnosu na isti mesec 2020. godine.

Povećanje je uglavnom rezultat većeg zaduživanja centralne banke, preduzeća povezanih sa subjektima u inostranstvu i nefinansijskih privrednih društava.

Spoljni dug vlade je smanjen za dve milijarde evra, dodaje se u informaciji.

Nešto manje od polovine spoljnog duga činio je dug opšte države, a nešto više od petine (21,5 odsto) dug komercijalnih banaka i centralne banke, navodi se u izveštaju Banke Slovenije.

Eksterna potraživanja od 51,2 milijarde evra porasla su za 3,2 milijarde evra u odnosu na kraj 2020.

Suficit tekućeg računa Slovenije u 2021. iznosio je 1,7 milijardi evra, što je nešto ispod polovine suficita u prethodnoj godini, prenosi Tanjug.

Suficit u robnoj razmeni sa svetom je opao za 1,9 milijardi evra, dok je u trgovini uslugama povećan za 388 miliona evra, prenosi slovenačka novinska agencija.

Izvor: politika.rs