Spremaju se prve postavke za Muzej starih uredjaja EI Niš

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu u toku su pripreme za otvaranje postavki aparata i uredjaja proizvedenih u Elektronskoj industriji, u muzeju koji će najkasnije biti otvoren u prvoj polovini juna, izjavio je danas nekadašnji dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, Bratislav Milovanović.

Milovanović, koji je sada profesor fakulteta Singidunum, izjavio je za agenciju Beta da će u posebnom prostoru u holu Naučno-tehnološkog parka, posetioci moći da vide sedamdesetak uredjaja, od oko 400 koliko su ih proteklih šest godina prikupili članovi niškog Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija.

“Moju ideju da sačuvamo od zaborava aparate proizvedene u Elektronskoj industriji Niš prihvatila je grupa entuzijasta koji su na različite načine učestvovali u stvaranju EI Niš, kao i članovi pomenutog udruženja. Hoćemo da sačuvamo i prenesemo mladima briljantne rezultate niških inženjera i tehničara, po kojima je Niš bio prepoznat širom sveta kao grad elektronike”, rekao je Milovanović.

Milovanović je dodao da će postavka imati istorijski, hronološki i tematski sled, tako da ima i one nastarije radio aparate i televizore proizvedene još 1959. godine, kao i one iz 1995. godine, kada je proizvodnja obustavljena.

“Impozantno je to što je u Elektronskoj industriji od 1959. godine kada je krenula serijska proizvodnja do 1995. godine proizvedeno šest miliona televizora, a jedan milion je izvezen. Prvi televizori nisu imali štampane ploče, elementi su povezivani žicama”, objasnio je Milovanović.

Direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP) Milan Randjelović je rekao da je ta ustanova obezbedila prostor za otvaranje muzeja jer je mišljenja da mlade treba od malih nogu podsećati na istoriju koju Niš ima u pogledu industrijske i tehnološke tradicije.

“Pokazati im gde smo počeli i prikazati prilike koje danas postoje i kompanije koje posluju u NTP-u da bi osigurali da i u budućnosti imamo veliki broj uspešnih mladih ljudi koji će biti zainteresovani i osnivati svoje start-apove”, kazao je Randjelović.

Istakao je da u Naučno-tehnološkom parku trenutno radi ima 35 kompanija, od kojih je 15 tehnološko-razvojnih koje rade na svojim inovativnim proizvodima, a 20 mladih start-ap kompanija bavi se različitim naprednim tehnologijama, pre svega informacionim.

Randjelović je rekao da kompanije koje poslujuju u Naučno-tehnološkom parku imaju 500 zaposlenih i planiraju da u naredne dve i po godine broj zaposlenih povećaju na oko 950.

Izvor: beta.rs