Srbija 15 puta povećala izvoz

“Napravili smo ogromne pomake u saradnji sa NR Kinom”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ambasadorkom Čen Bo.

“Srbija je 15 puta povećala izvoz u Kinu u poslednjih pet godina, to je ogroman rezultat za nas”, istakao je Vučić.

Vučić je istakao da je saradnja dve zemlje zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

Kina je sada treći spoljnotrgovinski partner Srbije, dodao je predsednik Srbije. Kako je rekao, podigli smo razmenu u sferi poljoprivrede sa 29 na 55 miliona evra ali tu je još uvek ogroman potencijal.

Postoje kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije u poljoprivredu Srbije, kazao je Vučić.

Istakao je da Srbija u Kinu izvozi kukuruz, jabuke, meso… ali da će da insistira da ne izvozimo samo sirovine već da dođu kompanije koje bi ovde i proizvodile.

“Dogovorili smo izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa, za kukuruz, čekamo poslednje dozvole za izvoz jabuka i, nadam se, kada prođe afrička kuga, da rešimo problem oko svinjskog mesa”, rekao je Vučić.

“Čekamo dozvole za suvu šljivu, ali tražili smo da nađu kompanije koje bi u Srbiji radile viši stepen prerade, da ne izvozimo sirovine”, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, imamo visoke logističke troškove pri izvozu u Kinu, ali danas su razgovarali sa predstavnicima kineske železnice, kako bismo značajno snizili cenu naših proizvoda na teritoriji Kine.

“Zamolili smo da dobijemo carinske stope na kineskom tržištu kakve imaju Novi Zeland i Argentina, tada bismo bili mnogo konkurentniji i pomogli bismo našim poljoprivrednim izvođačima”, kazao je Vučić.

“Vin-vin saradnja”

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je danas u Beogradu da je saradnja dve zemlje fokusirana na borbu protiv korona virusa i zajedničku borbu za ekonomski rast.

“Uprkos uticaju pandemije saradnja naše dve zemlje održava intenzivni razvoj”, rekla je ona novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Saradnja Srbije i Kine je “vin-vin” saradnja, ocenila je.

“Saradnja nije usmerena na treću stranu. Naša saradnja nikada nije uradila ništa loše trećj strani. Tako ćemo i nastaviti, Srbija i Kina imaju nezavisnu spoljnu politiku”, rekla je Bo.

Do sada je u Srbiju stiglo dva miliona kineskih vakcina, rekla je ambasadorka i dodala da joj je drago što vakcina iz njene zemlje doprinosi borbi Srbije protiv pandemije.

Istakla je da je infrastruktura najvažnija oblast saradnje.

“Veliki projekti stabilno se odvijaju, na primer izgradnja železničke pruge Beograd – Budimpešta”, navela je.

U planu su, kako je istakla, i izgradnja Fruškogorskog koridora i beogradskog metroa.

Izvor: b92.net