Srpski vatrogasci i helikopteri na Eviji treći dan gase požar

Vatrogasci-spasioci i pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, koji su upućeni u Grčku da pruže pomoć u gašenju požara na Eviji, treći dan zaredom se bore s vatrom u pokušaju da zaštine naselja na tom grčkom ostrvu, saopštio je MUP.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva, već treći dan angažovani su danonoćno na gašenju požara na severnom delu ostrva Evija, zajedno s pripadnicima Helikopterske jedinice koji su samo tokom jučerašnjeg dana u dva navrata u 44 naleta izbacili 48 tona vode u rejonima mesta Elinika i Atalanti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su vatrogasci-spasioci tokom jučerašnjeg dana nastavili rad na lokalizaciji požara u selu Avgarija u severnoj Eviji, javlja Tanjug.

Oni su terenskim vozilima opremljenim pumpama visokog pritiska i vodom tokom dana nekoliko puta intervenisali na gašenju manjih požara u obruču zone zaštite i time držali pod kontrolom požarnu liniju u dužini od preko tri kilometra, čime su sprečili širenje požara na hiljade hektara šumskih kompleksa i sela u okolini, ističe MUP.

Srpski vatrogasci su tokom dana u nekoliko navrata pritekli u pomoć grčkim kolegama koji štite dve susedne zone i pomogli u gašenju otvorenog plamena, dok su noćas obilazili teren i povremeno reagovali na opožarenim površinama, kako bi liniju požara držali pod kontrolom, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Dodaje se da o zdravlju naših vatrogasaca sve vreme brine medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je juče obišao vatrogasce i posadu Helikopterske jedinice angažovane na gašenju požara na grčkom ostrvu Evija, istakao je da su pripadnici MUP-a ispunili naređenje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i pomogli bratskom grčkom narodu, navodi MUP.

Izvor: politika.rs