Šta će biti važno u američkoj spoljnoj politici 2020?

Predsednik Donald Tramp želi da pre predsedničkih izbora postigne još neke spoljnopolitičke uspehe. Ali, u ovom trenutku nisu samo komplikovani odnosi sa rivalima – Kinom i Rusijom.

Proces opoziva (impičment) će i sledeće godine zaokupljati i američkog predsednika Donalda Trampa i celu političku elitu. Ali, 2020. će i na spoljnopolitičkom nivou biti napeta godina za SAD. Tramp želi da pre izbora u svakom slučaju postigne još uspeha kako bi za sebe pridobio neodlučne birače. Evo pregleda nekih partnera (i protivnika) koji će odrediti spoljnu politiku SAD u 2020. godini.

Rusija: Strah od mogućih izbornih manipulacija

To što se Moskva 2016. umešala u izbornu kampanju u SAD, ponovo je bilo na tapetu tokom saslušanja u procesu opoziva – isto kao i konflikt između Rusije i Ukrajine. Obe ove teme zaokupiće vladu i sledeće godine. “Velika je zabrinutost i vlade i kongresa da mešanje Rusije u izbore 2016. neće ostati usamljen slučaj”, analizira Mark Simakovski iz trusta mozgova “Atlantic Council” u intervjuu za DW. “Čak i ako možda Moskva ostane uzdržana, ako budu dobri izgledi za Trampa. Jer, on je njen favorit.”

Donald Tramp, Vladimir Putin
Putin i Tramp u Osaki ranije ove godine(Foto: Susan Walsh/AP)

To je obostrano, smatra Simankovski, jer Tramp ceni predsednika Putina. No, u poslednje vreme je suzdržan, jer su veze između Vašingotna i Moskve zbog procesa opoziva ispolitizovane. “On Rusiju ne vidi kao pretnju i u tom smislu se ne slaže sa svojim savetnicima za bezbednost”, kaže ovaj ekspert za Rusiju. Druga tema će biti sankcije koje su uvedene Rusiji zbog intervencija u sukobu u Ukrajini. Kongres želi da ih pooštri, Tramp da ih ublaži. “Ublažiti sankcije bez da se bilo šta istinski promenilo, imalo bi negativne posledice po američku politiku u tom regionu”, smatra Simakovski.

Kina: Preti li trgovinski rat?

Druga velika nacija, koja će 2020. stajati na samom vrhu Trampove agende je – Kina. Još od 2018. Peking i Vašington su u trgovinskom sporu. Narodna republika, prema viđenju SAD, niskim platama zaposlenih i trgovinskom praksom nanosi štetu američkim kompanijama. Obe nacije su povećale kaznene carine na produkte druge zemlje – u vrednosti koja u međuvremenu iznosi više stotina milijardi dolara.

Donald Trump, Xi Jinping
Tramp i Si Đinping(Foto: Susan Walsh/AP)

Američka vlada je u novmebru 2019. najavila važna približavanja u razgovorima sa Kinom u vezi sa trgovinskim sporazumom. Ali, nakon što su SAD uvele nove zakone kojima se podržava demokratski pokret u Hongkongu, Kina preti konsekvencama. Tako da je sada dogovor na ledu. To je kritično za Trampa s obzirom da mu je neophodna podrška seljaka srednjeg zapada kako bi dobio izbore. A upravo oni trpe posledice zbog carina koje je tokom ovog spora uvela Kina na njihove proizvode. Možda su zbog toga američke vođe pregovora u decembru promenile smer i najavile prvi nacrt trgovinskog ugovora. Sjedinjene Države su spremne da redukuju carine na kinesku robu za 375 milijardi dolara. Izgleda da igrarije sa ekonomskom silom Kinom još dugo neće biti gotove.

Avganistan: Cilj je povući trupe

Američka vlada je početkom decembra ponovo započela pregovore s talibanima. Ove paravojne snage bi trebalo da polože oružje i objave spremnost za pregovore s Vladom Avganistana. SAD se nadaju da bi se bezbednosna situacija u Avganistanu na taj način poboljšala, a one bi mogle da, osim jednog malog kontigenta, povuku svoje trupe iz te zemlje. “Veliki je pritisak javnosti i Kongresa da se što je brže moguće povuku trupe iz Avganistana”, smatra Marvin Vajnbaum, iz trusta mozgova “Middle East Institut” u razgovoru za DW.

Donald Tramp, Avganistan
Tramp u američkoj vazdušnoj bazi Bagram u Avganistanu(Foto: Alex Brandon/AP)

Tramp od početka svog mandata radi na tom da drastično smanji broj američkih vojnika na Hindukušu. Posebno bi mu bilo važno da takav jedan uspeh postigne sledeće godine. “Ne znamo koliko bi tačno trajalo povlačenje, ali mislim da bi najveći broj vojnika morao da bude povučen (iz Avganistana) pre izbora”, smatra Vajnbaum.

Sjeverna Koreja: skoro bez napretka

Jednog dana Tramp i severnokorejski vlastodržac, Kim Jong Un slave njihovo političko prijateljstvo, a već sledećeg razmenjuju uvrede i pretnje. “Ovim sastankom su SAD počinile takvu glupost koja će im se vratiti kao bumerang”, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje sredinom decembra, nakon što su SAD u Savetu bezbednosti UN oštro kritikovale raketne probe Severne Koreje.

Donald Tramp, Kim Džong Un
Tramp i Kim Džong Un(Foto: Susan Walsh/AP)

Povuci potegni će se nastaviti i sledeće godine. Tramp se u više navrata sastajao sa Kimom u nadi da će Severna Koreja obustaviti svoj atomski program. Ali, na tom putu će SAD i sledeće godine nailaziti na prepreke. Pjongjang je dao rok do kraja 2019. da američka vlada pokaže više fleksibilnosti, inače će se “krenuti novim putem”.

Izvor: vijesti.me/DW