Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

1) Rasprava o budžetu

Poslanici Skupštine Srbije u sredu, 20. novembra, počeće raspravu o Predlogu zakona o budžetu za sledeću godinu.

Budžet, kojim se predviđaju ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, prethodno je usvojila Vlada Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je tada da je ključna karakteristika budžetske politike ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda.

Najavljeno je povećanje penzija za 5,4 odsto, a najveći deo novca kada je reč o kapitalnim investicijama izdvojen je za izgradnju puteva i železnice.

Povećana su i sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije.

Svoju ocenu budžeta za sledeću godinu dan pre početka skupštinske rasprave izneće članovi Fiskalnog saveta.

Skoplje, 21. april 2019.
Natpis na sliciPredsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

2) Pendarovski u Beogradu

Prvi put od kako je izabran za predsednika Severne Makedonije Stevo Pendarovski dolazi u posetu Srbiji.

Poseta je planirana za petak 22. novembar.

Kako je najavljeno iz Kabineta predsednika Severne Makedonije, Pendarovskog će, uz najveće državne i vojne počasti, primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom prve zvanične posete Srbiji predviđeno je da predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ima bilateralne sastanke i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Pendarovski je u intervju za BBC na srpskom, pre drugog kruga izbora u severnoj Makedoniji, rekao da region, a posebno Srbija, mogu da očekuju nastavak politike zvaničnog Skoplja.

„Priznanje Kosova je bila strateška odluka i neće se menjati – mi imamo pola miliona Albanaca koji žive kod nas i važna nam je međuetnička stabilnost, imamo najveći suficit u ekonomskoj razmeni sa Kosovom i imamo obavezu da sledimo većinsku evropsku spoljnu politiku.

Ja sam još 2008. godine rekao da će kosovska nezavisnost apsorbovati tamošnju političku scenu i smanjiti pritisak na Makedoniju, da će to biti generator stabilnosti u regionu – i to se ispostavilo kao tačno.”

Na pitanje kako bi se postavio prema potencijalnoj promeni granica između Srbije i Kosova za koju su se zalagali predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, Pendarovski je procenio da bi takvo rešenje moglo da vrati Balkan u konflikte devedesetih godina.

„Ja sam direktno rekao da je to otvaranje Pandorine kutije.

Raspad Jugoslavije nije sledio etničke linije, već granice republika i pokrajina i ako bi se sad promenile granice, to bi značilo potpunu promenu principa – i tada bi Albanci u Makedoniji mogli da postave svoje pitanje.”

Četiri zastave EU

3) EU o Severnoj Makedoniji i Albaniji

Severna Makedonija, ali iz drugog ugla, odnosno njeno pristupanje Evropskoj Uniji, biće tema i u Briselu.

Naime, u utorak 19. Novembra ministri spoljnih poslova Unije razgovaraće o procesu proširenja posle oktobarske odluke Evropskog saveta da ne otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako su preneli mediji, glavni protivnik otvaranja pregovora bio je francuski predsednik Emanuel Makron, što je izazvalo negodovanje Skoplja i Tirane.

U saopštenju Evropskog saveta navedeno je da će se o toj temi ponovo razgovarati pred zagrebački Samit Eu u maju sledeće godine.

Zbog te odluke makedonski premijer Zoran Zaev najavljivao je ostavku, da bi se kriza na kraju okončala odlukom da se sledeće godine održe vanredni parlamentarni izbori.

Julian Assange
Natpis na sliciOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž

4) Asanž pred sudom

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž naći će se ponovo pred sudom u Londonu gde će biti saslušan o zahtevu za izručenje Sjedinjenim američkim državama.

Asanž, koji se nalazi u pritvoru od aprila meseca, već se u istom procesu pojavio pred sudom u oktobru kada je zatražio odlaganje od tri meseca, kako bi se pripremio za borbu protiv zahteva da bude izručen SAD-u.

Asanž je tada ocenio da slučaj nije ravnopravan, jer vlada SAD ima “neograničene resurse”, dok on nema lak pristup advokatima i dokumentima potrebnim za pripremu borbe protiv izručenja, pošto je u zatvoru u Londonu.

Međutim sudija je odlučio da se o izručenju raspravlja pet dana u februaru, sa kratkim pojavljivanjima pred sudom u novembru (ponedeljak, 17. novembar) i decembru.

Američke vlasti optužuju Asanža da je sa bivšim obaveštajnim analitičarem Vojske SAD Čelzi Mening planirao upad u vladin kompjuter sa poverljivim podacima.

Novak Đoković posle finala u Sinsinatiju
Natpis na sliciNovak Đoković

5) Finalni turnir Dejvis kupa

U Madridu od ponedeljka kreće finalni turnir Dejvis kupa.

Turnir će biti održan u čuvenom teniskom centru “Magična kutija”, u kome će se za “salataru” boriti 18 ekipa.

U reprezentaciji Srbije naći će se i najbolji srpski teniser Novak Đoković.

Sa Novakom Đokovićem u timu Srbije je jedan od glavnih kandidata za osvajanje Dejvis kupa.

Podsetimo, naša najbolja muška selekcija popularnu “salataru” je osvojila 2010. pobedom u finalu u Beogradu protiv Francuske, dok je 2013. igrala finale takođe u Beogradu protiv Češke.

Selekcija Srbije smeštena je u Grupu A u okviru koje će se za plasman u četvrtfinale boriti protiv reprezentacija Francuske i Japana.

Izvor: BBC na srpskom