Šta se dešava u Austriji?

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen opomenuo je Narodnu partiju Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca

Naime, OVP je “napala” pravouđe pošto je policija pretresla prostorije te političke stranke. Akciju je naložilo Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju.

„Optuživanje pravosuđa da je jednostrano pokazuje nedostatak poštovanja ustavnih institucija Austrije“, podvukao je Van der Belen. On je reagovao na izjave poslanika OVP Andreasa Hangera koji je govorio o “levičarskim ćelijama“ u Tužilaštsvu za privredni kriminal i korupciju. Takođe i kancelar Kurc je govorio o „iskonstruisanim optužbama“ po sistemu korišćenja dela SMS poruka i stavljanja u pogrešan kontekst sa ciljem konstruisanja krivičnih optužbi.

Predsednik Van der Belen, rekao je na proslavi 75-te godišnjice postojanja austrijske novinske agencije APA, da su građani bili svedoci veoma neuobičajenog i teškog postupanja. Podsetio je da je sprovedeno više pretresa prostorija i da Tužilaštvo vodi istragu u jednom novom smeru.

Zadatak pravosuđa je da istraži sumnje, nezavisno od statusa osobe“, podvukao je on.

Rekao je da je važno biti svestan osnova pravne države, a to je princip podele vlasti.

Trenutno, dodao je, zna se samo da se vodi istraga, i da je pravo svake osobe da iznese svoje mišljenje, ali da iznete generalne optužbe na račun pravosuđa predstavljaju nedozvoljeno prekoračenje granica.

Opozicija traži vanrednu sednicu

Nakon što je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju izvršilo pretres prostorija više lica iz okruženja Kurca, ali i kabinet i sedište njegove Narodne partije (OVP) zbog sumje u korupciju, podmićivanje i primanje mita opozicija je zatražila njegovu ostavku i podnele su zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta.

Socijaldemokratska partija (SPO), Slobodarska stranka (FPO) i Neos podnele su zajednički zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta.

Optužbe pravosuđa protiv kancelara i njegovih najtešnjih saradnika, kao i OVP su teške i jedinstvene u istoriji zemlje“, naveli su iz opozicije i zahtevaju da kancelar Kurc odgovara na optužbe u parlamentu.

Sve tri stranke ističu da su svedoci moralnog propadanja OVP, zbog čega, kažu, kancelar treba da podnese ostavku. Šef poslaničkog kluba FPO Herbert Kikl najavio je da će podneti zahtev o poverenju vlade Kurca. Za sada nije jasno kada će biti održana vanredna sednica parlamenta, a prema pravilniku to mora biti u roku od osam dana od prijema zahteva.

Izvor: Tanjug