Šta stoji iza američke podrške Ukrajini?

Kako je ruska invazija na Ukrajinu ušla u treći mesec, tako Amerikanci sve više iskazuju podršku narodu Ukrajine, a zvanični Vašington upućuje veću pomoć Kijevu.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da Amerikanci u velikoj meri podržavaju novi paket pomoći od 33 milijarde dolara, za koji je predsednik Džo Bajden zatražio odobrenje od Kongresa. To je dodatak na 13,6 milijardi vojne i humanitarne pomoći koji je Kongres odobrio prošlog meseca.

Amerikanci takođe podržavaju Bajdenovu politiku primanja ukrajinskih izbeglica u SAD i ubrzavanje tog procesa. Anketa Galupa sprovedena u prvoj polovini aprila pokazala je da 78 odsto Amerikanaca podržava prihvat i do 100.000 ukrajinskih izbeglica – što je najveći procenat podrške izbeglicama od 1939, od kada Galup meri taj parametar.

Pomoć izbeglicama podržavaju glasači obe partije.

“To nije kontroverzno pitanje. A u ovom partijski polarizovanom sistemu, neobično je da se većina republikanaca i demokrata oko nečega slaže”, kaže Lidija Saad, istraživačica iz Galupa.

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazalo je da 73 odsto Amerikanaca podržava odluku administracije da snabdeva Ukrajinu oružjem, što je najveća podrška od početka invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara.

Velika je podrška i uvođenju sankcija Rusiji. Nedavno istraživanje AP-a i NORC-a pokazalo je da 54 odsto Amerikanaca, uglavnom repulikanaca i nezavisnih glasača, želi da Bajden uvede još strože mere Moskvi.

Neki od razloga za rastuću podršku Amerikanaca su brza eskalacija konflikta, geopolitičke posledice i raseljavanje miliona ljudi za jako kratko vreme.

Amerikanci su i pre invazije više podržavali Ukrajinu nego Rusiju, pokazala je anketa Galupa sprovedena u februaru. Mnogi se i dalje sećaju priprema za ruski nuklearni napad, kaže Mišel Kelso, profesorka međunarodnih odnosa na univerzitetu Džordž Vašington.

“Mislim da se utapa u istorijski strah od Rusije i tu mogućnost da Rusija realno može da naškodi SAD”, rekla je ona za Glas Amerike.

Mnogi Amerikanci, pogotovo demokrate, Moskvu vide kao remetilački faktor na izborima 2016. kada je pobedio Donald Tramp.

Oko milion Amerikanaca ukrajinskog porekla takođe ima moćan lobi, što se oseća u dvostranačkoj podršci u Kongresu, a onda i u brzom odobravanju milijardi dolara humanitarne i vojne pomoći Kijevu.

Još jedan faktor koji doprinosi da Amerikanci podržavaju Ukrajinu je i predsednik Volodimir Zelenski.

“Slika mladog i harizmatsko lidera koji hrabro vodi svoju zemlju mobilisala je podršku. Predsednik Zelenski je za nas slabiji u ovom sukobu, a mi u ovoj zemlji volimo da podržimo slabije”, zaključuje Mišel Kelso.

Izvor: glasamerike.net