Stampedo na sahrani generala Sulejmanija

Pedeset ljudi je stradalo u stampedu kada su građani Irana preplavili grad Kerman kako bi prisustvovali sahrani ubijenog generala Kasema Sulejmanija.

Povređeno je više od 200 ljudi, a zbog incidenta je odložena sahrana. Novo vreme sahrane će biti objavljeno nešto kasnije, navode zvaničnici.

Sulejmanijeva sahrana će biti održana u njegovom rodnom gradu Kermanu, a proteklih dana je na ulice Teherana, zbog ceremonija povodom njegove smrti, izašlo više miliona ljudi, procene su iranskih medija.

Sulejmani je ubijen u petak u Iraku, po naređenju američkog predsednika Donalda Trampa. Ubistvo je probudilo strahove da bi višegodišnje tenzije između Amerike i Irana mogle da prerastu u otvoreni sukob.

Nije poznato šta je bio uzrok stampeda u Kermanu kao ni tačan broj poginulih – prema jednom izveštaju poginulo je 32, a prema drugom 40 ljudi.

Iranski general Hosein Salami izjavio pre incidenta da je „mučenik Sulejmani još moćniji sada kada je mrtav”, dok građani skandiraju „smrt Americi” i „smrt Trampu”.

„Bio je veliki čovek, spreman da služi svom narodu… Moramo ga osvetiti”, izjavio je jedan osamnaestogodišnji student za agenciju AFP.

Sulejmanija su mnogi smatrali drugim najmoćnijim čovekom u Iranu – odmah iza vrhovnog lidera Hameneija. U ponedeljak je upravo ajatolah Hamenei predvodio molitve za Sulejmanija u Teheranu, zaplakavši iznad njegovog kovčega.

Šta se još dogodilo u međuvremenu:

  • Amerika je navodno odbila da iranskom šefu diplomatije odobri vizu za posetu Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Takav potez bio bi kršenje sporazuma koji svim stranim zvaničnicima garantuje pristup sedištu UN
  • Nemačka povlači mali broj vojnika stacioniranih u Iraku, a koji su bili deo koalicije u borbi protiv Islamske države
  • Amerika je negirala da povlači vojsku iz Iraka, iako je jedan američki general u pismo sugerisao da bi to moglo da se dogodi
  • Iranski poslanici odobrili su zakon koji američku vojsku i Pentagon određuje kao terorističke organizacije, prenosi iranska Tasnim novinska agencija.

Ko je bio Sulejmani?

Vođa Kuds snaga, čiji je zadatak bio da šire islamsku revoluciju Irana u inostranstvu.

Ubijen je u petak, u napadu dronom, po izlasku sa aerodroma u Bagdadu. U Iranu ga smatraju nacionalnim herojem, a u Vašingtonu teroristom.

Sulejmani je u sukobu u Siriji podržavao Asadov režim, u Libanu Hezbolah, a predvodio je i iračke snage protiv Islamske države.

Opravdavajući ubistvo Sulejmanija, Tramp je rekao da je iranski general „planirao napade na američke diplomate i vojna lica”.

Šta se dogodilo nakon Sulejmanijeve smrti?

Iranski zvaničnici su odmah pretili osvetom, što se nastavilo i u narednim danima.

Vođa Iranske revolucionarne garde u utorak je zapretio da će „zapaliti” mesta koja podržavaju Sjedinjene Države.

Takođe, Iran je u nedelju povukao potpis sa nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine. Reč je o sporazumu koji je postavio ograničenja za iranske nuklearne moći u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Nakon upozorenja iz Irana, Tramp je izjavio da će Amerika odgovoriti još jače u slučaju odmazde zbog Sulejmanijeve smrti.

Međutim, američki zvaničnici su morali da reaguju nakon Trampove kontroverzne pretnje da će Amerika gađati mesta kulturne baštine Irana.

Takav čin bi bio smatran ratnim zločinom, a ministar odbrane Mark Esper je izjavio da će Amerika „poštovati zakone oružanog sukoba”.

Izvor: BBC na srpskom