Stejsi Abrams: Žena koja je Bajdenu omogućila pobedu

Kamala Haris ući će u istoriju u januaru kada položi zakletvu i postane potpredsednica, ali je druga crnkinja odigrala ključnu ulogu u pobedi Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

Nakon što je proslavila pobedu, Harisova – prva Afroamerikanka i Azijatkinja koja će postati potpredsednika SAD vrlo jasno, otvoreno i direktno je odala priznanje grupi zaslužnoj za njen i Bajdenov uspeh – ženama iz manjinskih grupa.

Senatorka Haris je rekla da su te žene – naročito crnkinje – “suviše često skrajnute ali se često ispostavi da su one kičma naše demokratije”.
Ispred svog doma u Atlanti, porodica Hant je sa suzama u očima slušala Harisovu.

Stejsi Abrams Foto: EPA-EFE/ALYSSA POINTER

Crni glasovi su važni

“Džordžija je sada plava (demokratska) država i to znači da će se ljudima ovde život promeniti, naročito crncima”, rekla je BBC-u 27-godišnja Kristin Hant.

“Razlog tome je Stejsi Abrams i mnogo drugih crnkinja koje su izašle na teren i pozivale ljude da glasaju i dokazivale im da izlazak na izbore znači”, dodala je ona.

Bajdenov ulazak u Belu kuću u mnogome je zavisio od glasova afroameričke populacije. Crni birači doneli su mu pobedu na stranačkim u Južnoj Karolini čime je njegova predsednička nominacija unutar Demokratske stranke dobila vetar u leđa.

Bajden je pobedio u Pensilvaniji – i samim tim i na izborima – zahvaljujući većim delom glasovima crnaca iz Filadelfije i Pitsburga. Gotovo devet od 10 crnih birača podržalo je demokratskog kandidata, pokazala su istraživanja.

Kada se birači u ovim gradovima pitaju kako je Bajden pobedio na izborima, velika većina zaslugu za to pridaje crnkinjama u svojim zajednicama.

Foto. Printscreen7Twitter/

Žene su zakon

Ženama poput Kruzšander Skot, organizatorke iz Džeksonvila na Floridi kojoj su pretili i koja je pred kraj izborne kampanje morala da angažuje dodatno obezbeđenje dok je radila na animiranju birača u svojo zajednici.

Ili Britani Smols, aktivistkinji iz Filadelfije koja je život posvetila edukaciji i osnaživanju biračkog tela u svom kvartu jer, kako je rekla, zna da su njihovi glasovi važni.

U Džordžiji, demokrate bez izuzetka hvale Stejsi Abrams. Linda Grant koja je za demokrate nadgledala izbore kaže da se ime Abramsove koristi kao sinonim za nekog ko završi posao.

Stejsi Abrams Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Stejsi Abrams

Ne tako davno, demokrate u Džordžiji nadale su se da će Abramsova postati guvernerka. Ona je 2018. postala prva Afroamerikanka koja se kandidovala da guvernera u SAD. Njen republikanski protivkandidat bio je dugogodišnji državni sekretar Džordžije Brajan Kemp.

Tokom šest godina Kempa na vlasti, više od milion birača ostalo je bez biračkog prava zbog “neaktivnosti” ili greške. I dok je Kemp na to gledao kao na održavanje biračkih spiskova, Abramsova je to doživela kao ukidanje osnovnih ljudskih prava.

Kemp je pobedio sa svega 50.000 glasova više. U govoru povodom njegove pobede (koju nije priznala) Abramsova je pokrenula novu akciju čiji je cilj bio prikupljanje glasova svih birača koji nisu mogli da glasaju i koji su je tako koštali pobede.

“Mi smo moćna nacija jer je u našem mentalitetu da popravimo ono što je pokvareno”, rekla je ona te noći.

Dve godine kasnije, uoči izbora 2020. Abramsova je sa svojom mrežom organizacija registrovala samo u Džordžiji više od 800.000 “izbrisanih” glasova.

Iako će u ovoj državi – jednoj od ključnih za pobedu na izborima – glasovi ponovo biti prebrojani, Abramsovu svi hvale kao osobu koja je pomogla demokratama da osvoje blagu prednost u Džordžiji, prvi put u poslednje dve decenije i više.

U januaru će ti glasovi ponovo biti važni jer će se glasati i za senatore iz Džordžije koji bi mogli da donesu prednost republikancima ili demokratama u američkom Senatu. Ako demokrate iz Džordžije obezbede Bajdenu pobedu, onda će izabrani predsednik dugovati Abramsovoj i njenim volonterima mnogo.

Stejsi Abrams Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Mogla je da se pomiri sa time i kaže ‘izgubila sam’. Ali je to pretvorila u pobedu i na sve načine radila na tome da poboljša naš zajednicu”, rekla je Hantova.

Njena tetka, Teresa Vilson se slaže i kaže da će napori Abramsove zauvek promeniti način na koji crni birači vide izbore i moć svog glasa.

“To što je odlučno radila na tome da svi ovi ljudi dobiju pravo glasa doprinelo je mnogo kako Džordžiji tako i ostatku zemlje”, rekla je ona. “Mislim da smo svake izbore uzimali zdravo za gotovo. Sada su ova zemlja i svet videli da naš glas nešto znači”.

Izvor: nova.rs