Stoltenberg: NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da Alijansa “nema planove” da šalje borbene trupe u Ukrajinu, koja nije članica tog vojnog savjeza, u slučaju da Rusija krene u invaziju na tu zemlju.

“Ne planiramo da šaljemo NATO vojnike u Ukrajinu, fokusiramo se na pružanje podrške”, rekao je Stoltenberg na pitanje Bi-Bi-Sija (BBC).

Stoltenberg je rekao da će biti plaćena visoka cena ako Rusija odluči da upotrebi silu. “Što su agresivniji to će više NATO prisustva dobiti na granicama”, rekao je Stoltenberg.

NATO je ojačao snage u državama na svojoj istočnoj granici, u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu.

Rusija traži od Zapada da obeća da Ukrajina nikad neće pristupiti NATO-u, savjezu čiji članovi dolaze u pomoć drugom članu u slučaju oružanog napada.

Medju 30 članica NATO su SAD, Velika Britanija i nekoliko bivših sovjetskih republika od kojih se neke graniče sa Rusijom. Moskva vidi NATO trupe u istočnoj Evropi kao direktnu pretnju svojoj bezbednosti.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras upozorila je danas da postoji “prava pretnja” da Rusija napadne Ukrajinu ali je rekla da je “vrlo malo verovatno” da će britanski vojnici biti poslati da se bore u bilo kom sukobu.

Umesto toga Britanija šalje oružje Ukrajini i jača sistem sankcija tako da, kako je rekla, oligarsi bliski Kremlju neće imati “nigde da se sakriju”.

Ona je rekla da Britanija takođe daje dodatnu podršku obližnjim NATO saveznicima i ocenila da bi svaka invazija bila “strašna za Evropu”.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika, tenkova, artiljerije i raketa blizu ukrajinske granice ali negira da planira da izvrši invaziju na tu zemlju koja graniči i sa Rusijom i sa EU.

I predsednik SAD Džo Bajden je rekao da Amerika neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, ali da je njih 8.500 u pripravnosti.

Prošlog meseca Rusija je objavila spisak razloge zbog kojih je zabrinuta oko širenja NATO i ponovila da Ukrajina ne bi trebalo da bude primljena u Aijansu. SAD su odbacile taj zahtev ali je državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao da nudi Moskvi ozbiljan “diplomatski put naprijed”, ako ga Rusija odabere.

Izvor: BETA