Stoltenberg: Situacija u Siriji mora da se smiri, jačamo odbranu Turske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas posle vanrednog sastanka koji je sazvan posle napada u Idlibu na inicijativu zvanične Ankare, da će taj savez nastaviti da podržava Tursku.

Solidarišemo sa Turskom. Alijansa je osudila napade sirijskog režima i Rusije u Idlibu. Pozivam ih da obustave ofanzivu i da poštuju Međunarodni zakon i da podrže napore Ujedinjenih nacija da se dođe do mirnog rešenja”, kazao je Stolteberg na konferenciji za novinare, komentarišući vazdušne udare u kojima je stradalo 33 turskih vojnika.

On je upozorio da ova situacija mora da se smiri i pozvao je da se ponovo vrati na snagu dogovor o prekidu vatre iz 2018. godine kako bi se sprečilo pogoršanje situacije, ali i da se dozvoli pristup humanitarcima kako bi se pomoglo zatočenim ljudima u Idlibu.

Stoltenberg je dodao da je Alijansa angažovala avaks avion kako bi pomogli Turskoj u patroliranju vazdušnim prostorom.

“Turska je važan saveznik i član NATO. Alijansa će nastaviti da podržava Tursku, kao što je jačanje vazdušne odbrane.Ovo će pomoći Turskoj da se odbrani od eventualnih raketnih napada iz Sirije”, rekao je generalni sekretar NATO.

Izvor: mondo.rs