Stoltenberg: Svi odgovorni za opsadu Kapitola treba da odgovaraju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da svi odgovorni za prošlonedeljnu opsadu americkog Kapitola treba da odgovaraju i izrazio uverenje da su američke institucije dorasle tom poslu.

“Demokratija mora uvek da prevlada nad nasiljem i uveren sam da će se demokratske institucije Sjedinjenih Američkih Država nositi sa ovim izazovom”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, preneo je AP. On je kazao da je ono što se dogodilo u Vašingtonu prošle nedelje apsolutno neprihvatljivo.

Stoltenberg je ocenio da je to šokantno, da se ishod izbora mora poštovati i da se mora osigurati poštovanje demokratskih vrednosti u potpunosti. Stoltenberg nije pomenuo američkog predsednika Donalda Trampa po imenu, fokusirajući se na dolazeću administraciju.

“Radujem se mirnoj tranziciji i radujem se saradnji sa Džoom Bajdenom”, rekao je Stoltenberg i dodao da je izabrani predsednik snažno posvećen transatlantskoj saradnji, NATO-u i da zna da on, naravno, snažno podržava ideju daljeg jačanja saradnje između Severne Amerike i Evrope.

Izvor: tanjug