Stotine nacionalista tvrdi da se Velika Britanija kreće prema ‘katastrofalnom Brexitu bez sporazuma’

Stotine velšanskih nacionalista priključilo se “mimohodu za nezavisnost” u subotu u Caernafonu na severu Walesa, tvrdeći da se Velika Britanija “kreće prema katastrofalnom brexitu bez sporazuma” pod vodjstvom konzervativnog premijera Borisa Johnsona.

Jedan od organizatora, Gwion Halam rekao je da je ovo okupljanje “ozbiljna proslava jer je Velšanima dosta da drugi odlučuju o njihovoj budućnosti”.

– Novo je poverenje, nova energija duž celog Walesa – navodi Halam u videosnimci koju je objavio portal North Wales.

– Spremni smo biti nezavisni – rekao je pred velikom masom spremnom za mimohod.

Zastupnica britanskog parlamenta iz velške nacionalne stranke Plaid Cymru, Liz Saville Roberts rekla je da je Johnson popunio kabinet “većinom političara desnog krila i tvrdolinijaša brexita”.

– Pod vodstvom Johnsona, Britanija se “kreće prema katastrofalnom brexitu bez sporazuma koji će uništiti zajednice, industriju i životni stil – napisala je Saville Roberts.

Čelnik Plaid Cymrua Adam Price napisao je u otvorenom pismu Johnsonu ranije ove nedelje da će Wales biti “jedan od prvih gubitaka u slučaju brexita bez sporazuma”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon i čelnica škotske nacionalne stranke upozorila je da planira održati referendum o škotskoj nezavisnosti u roku od dve godine ako Britanija napusti EU.


Izvor: Jutarnji.hr