Stotine u Tirani na demonstracijama protiv Otvorenog Balkana i Vučića

Više stotina ljudi demonstriralo je danas u Tirani protiv inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Albaniju.

Demonstranti su izašli na ulice na poziv bivšeg albanskog premijera Saljija Beriše, oštrog protivnika inicijative Otvoreni Balkan, koju su pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Posle protestne šetnje, demonstranti su se okupili ispred sedišta vlade Albanije, uoči večerašnjeg početka dvodnevnog samita Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame.

Beriša, koji se bori za prevlast u vodećoj opozicionoj Demokratskoj stranci, na čijem je čelu bio, obećao je na protestu da će po povratku na vlast poništiti sve sporazume dogovorene u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Na protestu koji je trajao oko dva sata, Beriša je inicijativu Otvoreni Balkan opisao kao projekat Beograda koji ima za cilj srpsku hegemoniju u regionu, optuživši Vučića i Ramu da nastoje da unište nezavisnost Kosova.

Naveo je da Rama, Vučić i Zaev pokušavaju da predstave da SAD podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan, ali da je istina drugačija.

“SAD podržavaju jedino saradnju ravnopravnih država, a ne izmedju suverenih i potčinjenih zemalja. SAD su faktor mira i stabilnosti na Balkanu, ali Otvoreni Balkan ima kuma, multimilijardera (Džordža) Soroša. Ovom prilikom pozivam Kongres i vladu SAD da zaustave svaku političku aktivnost koja imitira američku politiku na Soroševom Balkanu”, kazao je Beriša.

Beriša je ranije danas izneo četiri razloga zašto gradjani treba da izadju na ulice.

Naveo je da je Vučić “ministar Slobodana Miliševića koji se još nije izvinio za zločine Srbije nad Albancima”.

“Vučić nastavlja da sledi politiku svog šefa (Miloševića)! Otvoreni Balkan je projekat koji uvećava i jača Srbiju i velikosrpske planove, i ne treba dozvoliti da se ostvari! Edi Rama postaje deo ovih agendi i postao je marioneta Vučića, tako da moramo da ga zaustavimo dok ne bude kasno”, napisao je Beriša na Fejsbuku.

Kao razloge za protest naveo je i da “Kosovo i dalje ima otvorene rane za koje je Vučić jedan od glavnih krivaca”.

“Takodje, on negira zločine, masakre i genocid počinjen nad kosovskim Albancima u ratu, tako da nije dostojan ni da bude dočekan u Tirani, a kamoli da se sa njim saradjuje”, naveo je Beriša.

Albanski mediji su preneli da je grupa demonstranata zapalila srpsku zastavu i da je bilo pokušaja skidanja više zastava Srbije, okačenih u Tirani u znak dobrodošlice.

Premijer Albanije Edi Rama reagovao je na paljenje zastave Srbije u Tirani, istakavši da su tokom njegove posete Beogradu na trgovima bile albanske zastave i da je policija uhapsila one koji su ih palili.

Rama je naveo da je “istina da je onog dana kada je posetio Beograd, glavni grad Srbije bio pun albanskih zastava” i da je “huligane koji su zapalili zastavu uhapsila policija”.

“Istina je da u Beogradu govorim albanski i branim interese svih Albanaca i naravno Albanije, istina je da sam u Beogradu na albanskom tražio priznanje Kosova od Srbije, baš u predsedničkoj palati, i tada ste me učinili herojem, ali ja tada nisam bio heroj i nisam izdajica sada, bio sam jednostavno premijer Albanije”, napisao je Rama na Fejsbuku.

Beriša, koji Vučića naziva “Slobodan Milošević Junior” i “Miloševićev Gebels”, zbog činjenice da je u vreme rata na Kosovu bio ministar informisanja, pozvao je gradjane na protest u vreme unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci.

Beriša je u sukobu sa liderom te stranke Ljuljzimom Bašom koji načelno podržava inicijativu Otvoreni Balkan.

Na protestu je upozorio premijera Ramu da se ne usudjuje da se suprotstavi većini, navodeći da “nema sile koja može da ih zaustavi”.

“Protesti će biti beskonačni dok ne oslobodimo Albaniju od narko-države i ne vratimo nadu svakom Albancu”, naveo je bivši albanski premijer.

Samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan počeo je večaras u Elbasanu, neformalnim sastankom na zajedničkoj večeri koju za Vučića i Zaeva priredjuje Rama.

Formalni deo samita biće održan sutra u Tirani. Najavljeno je potpisivanje više trilateralnih i bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji rezultat, izmedju ostalog, treba da bude zajedničko tržište rada.

Uoči samita u Tirani, Vučić, Rama i Zaev su u otvorenom pismu pozvali sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan, ističući da to nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

Regionalna inicijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sevrena Makedonija pokrenuta je 2019. pod neformalnim imenom mini-Šengen, a krajem jula ove godine promenila je ime u Otvoreni Balkan, na sastanku Rame, Zaeva i Vučića u Skoplju.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Izvor: beta.rs