Strepnja od virusa korona jača i od nostalgije

Slike automobila natovarenih poklonima za rodbinu u domovini i veselih putnika dok čekaju da pređu granicu, izgleda, nećemo gledati ove godine. Epidemija virusa korona i crna statistika umrlih i zaraženih pomerili su sve planove, pa i one za doček Nove godine i Božića u zavičaju. Većina, uprkos nostalgiji, ni ne pomišlja na put u zavičaj, a oni retki koji ne odustaju sabiraju neradne dane i dane odmora budući da ih po povratku očekuje karantin.

Dok se juče čekalo šta će reći naši, epidemiološku politiku već su zaoštrile one države u kojima je i najviše Srba – Austrija, Nemačka, Švajcarska i Italija.

Austrijance koji se od 19. decembra budu vraćali iz korona rizičnih zemalja, očekuje obavezan desetodnevni karantin. A s obzirom na naše epidemiološke rezultate, oni sa adresom u Austriji teško da će moći da usklade praznike u Srbiji i blagovremeni povratak na posao. Međutim, oni koji u Austriju budu ulazili iz manje rizičnih zemalja, uz negativan PCR test brže će moći iz karantina, ali tek posle pet dana izolacije.

Strah od korone jači je i od nostalgije, pa Kraljevčanka Zorica Bojanić ni ne pomišlja da se iz italijanskog grada Ali u provinciji Trentino uputi ka gradu na Ibru.

– U ovom delu Italije ima puno Srba i ne poznajem nikog ko ima u planu da za novogodišnje i božićne praznike dođe u domovinu. Ako bismo odlučili da dođemo pored negativnog PCR testa, morali bismo da provedemo i dve nedelje u karantinu, što je neizvodljivo budući da posao ne može da čeka. Inače, stanovnici ovog dela zemlje, koja je u takozvanoj žutoj zoni, mogu samo do susednog Veneta, ali ne i u Lombardiju. – objašnjava za „Politiku” Zorica Bojanić.

Ulice u Trentinu su okićene, ali prazne. Na snazi je policijski čas svakog dana od 10 uveče do pet ujutru, a vikendom je sve zatvoreno. Zbog katoličkog Božića tek danas su otvorene trgovine, ali svaki korak potrošača nadgleda obezbeđenje koje svaku epidemiološku neposlušnost skupo kažnjava.

– Kazne, u zavisnosti od procene koliko je ljudi moglo da bude ugroženo, kreću se od 400 do 5.000 evra. Kazniće vas i ako pored vas u autu sedi osoba koja ne živi sa vama na istoj adresi, a da ne pričamo o tome ako ulicom idete sa maskom na bradi. Ali ovde se niko ne buni, već se mere poštuju. Mesecima mi niko nije ušao u kuću – dodaje naša sagovornica.

Kako stvari stoje, ove godine neće biti ni poseta iz Švajcarske. U ovoj zemlji Srbija je na crvenoj korona listi, što znači da bi vas po povratku dočekao desetodnevni karantin. A svako kršenje izolacije koštalo bi 10.000 švajcarskih franaka. Mere pooštrava i Nemačka, ali Beograđanin Nikola Ramić ne odustaje od dolaska u domovinu. Napravio je i rezervni plan – budući da je ovdašnji krizni štab propisao desetodnevni karantin praznike će spojiti sa odmorom.

– U Hanoveru, gde živim, od sutra neće raditi ništa osim prehrambenih prodavnica i apoteka, dok ćete na pumpama moći samo da natočite gorivo, ali ne i da pazarite novine, kafu… Takođe, obavezne su i maske u pešačkoj zoni– dodaje naš sagovornik.

Sve one olakšice koje su važile brišu se pred božićne praznike, pa ulazak bez testa i bez karantina za boravak do 24 sata u prazničnom periodu ne važi.

Izvor: politika.rs