Stres i pušenje glavni razlozi zdravstvenih problema severnokorejskog vođe

Sve više se spekuliše o zdravstvenom stanju severnokorejskog lidera Kim Džong Un-a, nakon što su izveštaji sugerisali da je podvrgnut operaciji srca i da je možda u kritičnom zdravstvenom stanju.

Glasine o zdravstvenim problemima predsedavajućeg Kima, izazvane ovog puta izveštajima CNN-a, česte su već duže vreme. Analitičari kažu da su glavni razlog tome njegov natečen oblik tela, težina i pušačke navike.

Njegova težina, koja je iznosila oko 90 kilograma kada je službeno preuzeo vlast 2012. godine, počela je naglo da raste oko 2014. godine. Kim Džong-Un, visok oko 170 centimetara ima 36 godina, procenjeno je da je 2012. težio 90 kilograma, 120 kilograma u 2014. i 130 kilograma u 2016. godini, prema podacima Nacionalne obaveštajne službe (NIS). Stres se navodi kao glavni razlog brzog povećanja kilograma.

Kim Džong Un zbacio je svog ujaka, Jang Song-Taeka, u decembru 2013. godine, i nastavio svoju vladavinu terora. Sumnja se takođe da stoji iza ubistva svog polubrata, Kim Džong-Nama, koji je umro u februaru 2017.

Nagli porast kilograma može se objasniti i čestim konzumiranjem alkohola i prejedanjem uzrokovanog visokim nivoom stresa tokom godina svog vladanja. Pored toga, Kim ima porodičnu anamnezu miokardiološkog infarkta, to jest srčanog udara. Njegov deda Kim Il-Sung, osnivač Severne Koreje, umro je od srčanog udara u 82. godini, a otac Kim Džong-Il u 70. godini života.

Pušenje je jedan od glavnih uzroka srčanog udara. Zato se smatra da je njegova pušačka navika jedan od glavnih uzroka zdravstvenih problema. U stvari, zvaničnik NIS-a izvestio je Narodnu skupštinu 2016. godine, „Kimu preti bolest odraslih, jer pati od nesanice, pića, opijenosti i pušenja zbog stresa“.

Izvor: restartmagazin.rs/NORTH KOREA NOW