Studiranje na Biološkom fakultetu-Priprema za strašni prijemni ispit

Kao zvanični početak ove kolumne danas ću da vam napišem malo više o samom prijemnom ispitu za upis na Biološki fakultet.

Ukoliko niste pogledali uvodni članak za ovu kolumnu i ne znate o čemu se radi, pročitajte to ovde.

Prijemni ispit je definitivno najstresniji trenutak u životu svakoga budućeg studenta. Ne zato što je sam test specifično težak ali o tome kasnije, nego zato što je u ovom trenutku nečijeg života njegova ili njena okolina poprilično stresna. To je ono vreme kada završavate srednju školu, jurite za poslednjim dobrim ocenama, spremate završne testove ili usmene odgovore za samu školu i pored toga spremate se za prijemni ispit. Na sve to leto je tek krenulo. Pa nema zaista goreg perioda.

Uzmite u obzir da mnogi tu zadnju godinu u srednjoj školi ne shvataju mnogo ozbiljno tako da imaju više vremena da se pripreme za prijemni. Ja sam nažalost iskusio skroz suprotno i ta četvrta poslednja godina mi je bila možda i najteža i najzahtevnija. Međutim, čak i za neku dobru organizovanu osobu ovo je prvi put da se sreće sa ovakvim nekim nalivom pritiska sa raznih strana. Jedan dobar deo potiče od roditelja i drugih koji te kao motivišu u stvari ti samo nabijaju još veći pritisak, pogotovu ukoliko ste se odlučili za jedan konkretan fakultet koji morate da upišete. Ovo je neminovno i ovo je nešto što nas sprema za haotičnu atmosferu fakulteta…

Prijemni ispit-Zvanične stvari

Nakon ovog uvoda hajde da pređemo na sam prijemni ispit za Biološki fakultet.

Ako ste se odlučili da je biologija ono što vas zanima, za upis na Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu morate proći jedan test koji se sastoji od 60 pitanja. Po rečima nadležnih sa samog fakulteta, gradivo iz kojeg se spremate za ovaj test se nalazi u sva 4 udžbenika biologije za gimnaziju i to sa prirodno-matematičkog smera. Dakle po jedan udžbenik za svaku godinu gimnazije. Ovo je zvanična informacija koju možete naći na sajtu samog fakulteta i postoji već duži niz godina.

Međutim, tokom svog opsežnog istraživanja za prjemni koji sam sprovodio davne 2015. godine, pronašao sam dosta informacija o tome kako ove četiri knjige za gimnaziju nisu dovoljne za prijemni, kako profesori vole da ubace ili čak uzmu poveći broj pitanja iz nekih drugih knjiga za neke skroz druge srednje škole. Kao večiti skeptik, u mojim pripremama za prijemni ja sam prolazio i druge materijale i učio pomalo iz nekih drugih knjiga, i ne mogu reći da mi je to značilo.

Ovde ću da pomenem da na internetu možete naći ranije testove i različite materijale koji vam mogu itekako značiti, čak iako su pre nekoliko godina, jednostavno kako biste videli primere pitanja i način na koji profesori to vole da postavljaju.

Takođe, fakultet organizuje pripremnu nastavu koja vas kako samo ime kaže priprema za taj prijemni ispit. Naravno nastava se plaća, održava se ovde u Beogradu i to baš u nezgodnom periodu kada još traje školska godina. To je pod uslovom da idete na časove uopšte.

Sigurno se pitate da li vredi išta ta prijemna nastava. Ono što vam ja mogu reći jeste da su mišljenja podeljena. Mnogi koji su išli su rekli da im je pomoglo na samom testu jer su znali na šta treba da obrate pažnju. Drugi su rekli da je čisto bacanje para. Poznajem kolege koji su išli na nastavu a opet nisu se visoko kotirali na rang listi, a siguran sam da postoje i oni koji su možda baš zahvaljujući tim pripremnim nastavama i uspeli da upišu fakultet.

Ovaj izbor je na Vama i zaista ovde ne mogu dati jasan odgovor…

Još jedna bitna stvar koju srednjoškolci vole da znaju kod prijemnog ispita jeste koliko dugo se treba spremati. Kao i ostalo u životu priprema čini 50 posto a onih drugih 50 otpada na sreću, karmu, Božiju volju itd.

Ja sam se lično pripremao za prijemni ispit znatno duže nego što bih to hteo sebi da priznam. Pošto sam se već u drugoj godini odlučio za biologiju ja sam već i tokom treće polako čituckao udžbenike iz biologije za gimnaziju i tražio sve korisne informacije na internetu. Od početka četvrte godine sam krenuo aktivno da učim tako da su moje pripreme trajale godinu dana i više.

Sa druge strane postoje ljudi koji su krenuli sa učenjem nekoliko meseci pre prijemnog i prošli ga sa svim lepo. Sve zavisi koliko verujete u svoje sposobnosti i koliko vam je upis na ovaj fakultet zaista bitan. Kao i od načina razmišljanja. Lično vam savetujem da otežavate situaciju malo sebi jer vam zaista može značiti za jačanje radne navike kasnije na fakultetu.

Ovde ću da završim današnji post. Pošto će na ovu temu postojati i drugi deo vezan za sam prijemni ispit, trudiću se da vam to objavim što pre. Tako da pratite magazin ukoliko vas zanima kako sam ja prošao na Danu D za srednjoškolce i šta sam naučio odatle.

Autor: Vukašin Janković

Pročitajte na našem magazinu:

Intervju sa Janjom Jovanović-Šta to znači baviti se digitalnim marketingom?

“Prokleta avlija”, Ivo Andrić i Nin-ova nagrada

One thought on “Studiranje na Biološkom fakultetu-Priprema za strašni prijemni ispit

  • 16/09/2019 at 6:33 pm
    Permalink

    Odlična ideja i mislim da će ljudima koristiti…

Comments are closed.