Studiranje na Biološkom fakultetu-Prokleti prijemni ispit

U prethodnom tekstu sam vam dao nadam se neke korisne smernice kada je reč o pripremi za prijemni ispit za Biološki fakultet.

Danas ću sa vama da prođem kroz sam “Dan D za srednjoškolce”. Danas ću da pričam o samom prijemnom ispitu.

Za početak, suština jeste da posle dugog i opsežnog učenja, za koje sam vam rekao da pametno odvojite više vremena, i posle dobro pripremljenog gradiva iz različitih udžbenika i materijala, vi i dalje nemate pojma šta vas čeka na prijemnom…

Ovde ću da se uzdržim od deljenja ličnog mišljenja i nepotrebnih komentara. Koliko budem mogao naravno. Ali ako ovome pristupim kao treće lice koje nema veze sa ovim fakultetom niti prijemnim ispitom, činjenica je da je na mom prijemnom ispitu bilo pregršt pitanja čiji odgovori se ne nalaze u udžbenicima za gimnaziju. Ne zaboravite da su oni navedeni kao zvanična literatura za spremanje samog ispita.

Ali dobro, sigurno sam već i zaboravio, ipak je to bilo pre četiri godine. Takođe možda se nisam dobro spremao niti pažljivo čitao te udžbenike. Postoji tu bezbroj scenarija koji bi to mogli objasniti.

To i jeste istina naravno. Prvo, sam prijemni ispit jeste bio davno i dosta stvari sam zaboravio. Uzmite to u razmatranje. Samim tim nemojte od mene ovde očekivati da ću da vam napišem tačno neka pitanja ili da vam kažem koje oblasti iz knjiga će najviše da vam trebaju. To vam neće ništa pomoći svakako za prijemni koji se stalno menja.

Drugo, nivo “spremnosti” za nešto jeste relativan pojam. Ja vam ovde mogu reći da sam naučio sve četiri knjige od korice do korice i opet za mnoga pitanja nisam znao odgovore. Neko bolje pamti a neko lošije. Neko više uči a neko manje. Ja ću ovde da vam iznesem činjenice, a činjenice jeste kao što gore napisah da su na prijemnom ispitu kada sam ja polagao bila pitanja za koja apsolutno nisam znao odgovor. Ne kao da sam znao ili sam se dvoumio. Prosto pitanja čije odgovore ne možete da “pogodite” ili da zaključite na osnovu prethodnog znanja. Pitanja na koja ili znate ili ne znate odgovor.

Rekavši ovo ovde želim samo kratko da kažem da lično nisam bio zadovoljan svojim rezultatom niti mestom na rang listi, ali sam to opravdao činjenicom da sam upao na fakultet, da je sve gotovo i da više o tome apsolutno neću da razmišljam. Savetujem da i se vi vodite istim opravdanjem i da ne “sitničarite” oko mesta i broja bodova bespotrebno.

Ono što još želim da podelim sa vama, takođe objektivno, jeste da su oblasti biologije iz kojih su sastavljana pitanja bile “neravnomerno” raspoređene. Što mi je lično smetalo. Činjenica jeste da je svako od nas brucoša očekivao ravnomeran broj pitanja iz različitih oblasti. Na kraju tako su i knjige iz kojih smo učili bile raspoređene. Ono što sam zatekao na prijemnom ispitu jeste bilo previše pitanja iz jedne oblasti a premalo iz druge. Primer jeste bila molekulrana biologija koju sam želeo i upisati. Očekivao sam par pitanja odatle koje ću “razvaliti”. Ali osim nekih osnovnih stvari o bazama, možda svega tri ili četiri pitanja, ništa više iz ove nauke nije bilo na prijemnom ispitu.

To je ono na šta želim da vas upozorim. Bez obzira koliko ovo moje sećanje bilo istinito ili ne, budite spremni na tu nejednakost u pitanjima kao i na neka “kuku-lele” pitanja za koja niste ni znali da su vezana za biologiju.

Rekavši to najbolja stvar koju vam mogu izdvojiti kao savet jeste da odete na taj prokleti prijemni sa nekim jasnim očekivanjem da neće biti baš tako lako. Čak iako znate sve od korice do korice.

Sa druge strane to nije razlog za bespotrebno stresiranje. To bi vam bila jedna od najgorih stvari koju možete uraditi pred sam test. Sakupite dovoljno “treme” kako bi vam koncentracija bila jača, ne jedite previše pred test (moj vam je savet da radite prijemni gladni) i šta bude bude.

Na kraju to je samo još jedan test i ako loše uradite i ne upišete fakultet uvek postoji i sledeća godina.

Sa ovim tekstom ću da završim što se tiče pisanja o prijemnom ispitu za Biološki fakultet. Već u sledećem vas čeka nova tema.

Autor: Vukašin Janković

Prethodni tekstovi:

Studiranje na Biološkom fakultetu-Priprema za strašni prijemni ispit