Studiranje na Fakultetu političkih nauka – uvod

Samo ime ovog fakulteta na prvu ruku možda i ne zvuči privlačno jer sadrži u sebi reč „politika“.
Šta je to politika?
Da li politika može da se uči?
Da li je ona sredstvo moći i prevare… i tako stereotipi idu u nedogled.

Međutim FPN je mnogo više od suve nedefinisane politike, on poseduje četiri različita smera osnovnih studija kao što su: politikologija, međunarodni  odnosi, novinarstvo i komunikologija i socijalni rad i socijalna politika; i još niz raznovrsnih programa na master studijama.

U zavisnosti koji smer pohađate, vaš studentski život će se veoma razlikovati, iako je na prvoj godini većina predmeta zajednička svima.

Ponovo ćemo spomenuti stereotipe, zato što postoje „nepisana pravila“ za određene karakteristike koje studenti svakog smera imaju.

Politikolozi – većina studenata su muškarci koji su velike patriote i vrlo su upućeni o dešavanjima na srpskoj političkoj, ali i balkanskoj sceni.

Diplomate – ovde se mogu naći studenti oba pola, koji su dobri poznavaoci istorije poput politikoga, ali svoja interesovanja šire na područje cele Evrope, ako ne i sveta. Poznatiji su po liberalnijim stavovima i kao „najjači“ đaci sa odličnim prosecima na celom fakultetu.

Novinari – ili bolje reći novinarke, dve trećine novinarsko-komunikološkog smera čine devojke koje žele da se bave različitim segmentima novinarstva ili PR-a. Ostatak su muškarci, koji se najviše interesuju za sport, a samim tim i za tu vrstu žurnalistike.

Socijalni radnici – ovi studenti se uvek drže zajedno i „ne mešaju“ se toliko među druge smerove, dok su ostali smerovi komunikativniji. Tihi su i neupadljivi, a samim tim i zbog toga posebni, dok su ostali smerovi komunikativniji i „glasniji“.

Za koji god se put odlučili, nećete pogrešiti. FPN nudi zaista divan društveni život i atmosferu, gde su svi vrlo ljubazni i radi da pomognu.

Nemojte samo zaboraviti reč sa početka teksta – politika. Mnogi studenti zaborave da se i politički predmeti na ovom fakultetu moraju izučavati iako možda nisu centar njihovih interesovanja i sam razlog zašto su izabrali određeni smer. Na kraju krajeva, to je ipak Fakultet političkih nauka.

Autor: Ana Mihaljčić