Sukob među strankama oko primanja izbeglica u Nemačku

Koalicija CDU/CSU u nemačkom Bundestagu oštro se danas usprotivila predlogu kandidatkinje stranke Zeleni za kancelara na izborima u septembru, Analene Berbok, za prihvatanje većeg broja izbeglica iz Avganistana.

„Zahtev za prihvatanje većeg broja izbeglica je potpuno pogrešan pristup”, rekao je Matijas Midelberg, portparol CDU/CSU za unutrašnja politička pitanja.

On je objasnio da Nemačka i Evropska unija moraju da se fokusiraju na podršku prihvatanja izbeglica u nekoj od zemalja regiona.

„Ovde se radi o slanju pogrešnih signala kada Zeleni pri svakom sukobu na svetu odmah traže prihvatanje svih izbeglica u Nemačkoj ili Evropskoj uniji, iako se zna da je spremnost za prihvat izbeglica u u celoj EU prilično ograničena”, rekao je Midelberg.

Izbeglice iz Afganistana u Turskoj (EPA-EFE/SEDAT SUNA)

Demohrišćanski političar je ukazao na to da već sada u Nemačkoj više od 12.000 osoba mesečno podnosi zahtev za azilom, kao i da gotovo dve trećine izbeglica iz Sirije u Nemačkoj živi u potpunosti ili delimično od državne pomoći.

Midelberg je reagovao na zahtev Berbok da se Nemačka i EU, ali i SAD i Kanada, pripreme na prihvat većeg broja avganistanskih izbeglica, da Evropa njihov dolazak ne bi dočekala nespremna kao 2015. godine. „Mi moramo da se pripremimo na to da će zbog dramatične situacije veći broj Avganistanaca napustiti svoju zemlju”, rekla je Berbok u razgovoru za javni servis Dojčlandfunk.

Ona je rekla kako Nemačka ne bi trebalo da čeka dogovor s ostalim zemljama EU, nego se sa SAD i Kanadom dogovori oko kontingenata izbeglica.

Izvor: politika.rs