“Super Vok” restoran Kineske brze hrane-recenzija

Vrsta kuhinje: kineska

Kineska kuhinja predstavlja zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini a često i u drugim zemljama Istočne i Jugoistočne Azije.  Glavna karakteristika ove kuhinje je to što se meso koristi u manjim količinama i komadima, od začina dominiraju beli luk, soja sos i ljuti sosevi, dok sira i mlečnih proizvodia gotovo da i nema u kineskim jelima. Na našim prostorima se prvobitno na kinesku kuhinju gledalo s velikom rezervom, zbog predrasuda da se ona zasniva na vrstama mesa koje se kod nas ne koriste, kao i na začinima i ostalim sastojcima koji nama ne prijaju. U skladu sa ovim valja pomenuti da je kineska hrana kod nas dosta prilagođena našem ukusu, stoga je i sve više prisutna, prihvaćena i obožavana.

O restoranu

Restoran Super Vok nalazi se u Beogradu na lokaciji Bulevar Kralja Aleksandra 174, preko puta pijace Đeram, a od ove godine proširen je na još jedan objekat koji se nalazi na Terazijama 7.

Obzirom na to da oba lokala posluju na isti način, poseduju preslikan enterijer kao i da im se čak i osoblje vrlo često smenjuje, u daljem tekstu govorićemo u jednini.

            Restoran se po načinu usluge razlikuje od većine  u kojima  se  prvo zauzme mesto nakon čega dolazi konobar i poručujete. Ovde to funkcioniše  na principu menze – odmah sa ulaza za početak birate veličinu porcije koju želite, zatim birate prilog i dodatke prilogu, odnosno jela- kojih je veliki izbor i koja stoje već spremljena u velikoj polici ispred Vas. Velika porcija podrazumeva prilog i dodatak 3 vrste jela, mala porcija podrazumeva prilog i 2 vrste jela.  Nakon formiranja porcije i eventualno poručivanja još nečega po izboru, plaćate na kasi, nakon čega sa hranom u rukama birate mesto. Ovakav princip nije baš najbolji zbog potencijalnog propuštanja željenog stola ili čak nenalaženja slobodnog mesta uopšte, ali restoran poseduje veliki broj mesta tako da to ne bi trebalo da predstavlja problem. Enterijer je klasičan, ništa preterano zanimljiv i upečatljiv, sa stolovima i klupicama(foteljama) za sedenje. Lokal na Terazijama poseduje i sprat i suteren.

Ovaj objekat nema opciju dostave na kućnu adresu.                          

Hrana i izbor

Izbor hrane je dosta veliki i obzirom na to da je sva hrana već spremljena i stoji ispred Vas, daje mogućnost biranja i po izgledu i dopadanju. Od priloga možete birati više vrsta  pirinča, dve vrste nudli i prženi krompir. Raznovrsnost jela je ono što mi se na ovom mestu najviše dopada – piletina, svinjetina, junetina i tofu sir u različitim kombinacijama povrća, dodataka i načina spremanja (pohovana slatka piletina, junetina u sečuan sosu, tofu sir sa povrćem, . . .). Lično, pirinčane nudle u varijanti sa kikiriki piletinom i sečuan junetinom vidim kao dobitnu kombinaciju. Ono što bih posebno naglasila je da kuvari u ovom restoranu  savršeno kombinuju vrste povrća sa vrstama mesa, tako da se nemojte bojati da ćete u nekom slučaju dobiti samo meso, luk i kupus, ili da će se svakom mesu dodavati isto povrće. Krompir kao prilog bih savetovala da izbegnete osim ako ne iznesu tek spremljenu količinu. Ko želi može uz obrok dodati salatu ili supu, od salata obavezno probati  morske alge i klice; supa  kiselo-ljuta je bolja nego na i jednom drugom mestu na kome je prave, ali je nepodnošljivo ljuta. Ovaj restoran nudi i dezert – više vrsta pohovanog voća i sladoleda,koji se naručuju naknadno jer se spremaju po porudžbini. Obzirom na to da ovo mesto posećujem godinama i to veoma često, mogu reći da je hrana gotovo uvek taze bez obzira na to što je unapred spremljena i ‘stoji’. Postoji mehanizam okretanja tople vode koji greje činije, tako da hrana dugo ostaje sveža i topla. Ono što bih paralelno izdvojila kao negativno je to da je izbor hrane, čak i više sati pred kraj radnog vremena dosta siromašaniji, kao i da tada hrana može biti ustajala.

Velika porcija
Autor: Katarina Gligorijević
Mala porcija
Autor: Katarina Gligorijević

Cene

Cena velike porcije iznosi 460 dinara (prilog + 3 jela), a cena male porcije 350 dinara (prilog + 2 jela) i interesantno je to da je ista cena porcije nevezano za to koji prilog ili jela Vi u nju stavili. Priloge možete uzeti i posebno kao porciju, što se po ceni već dosta razlikuje (pirinač sa povrćem 150 dinara, pirinčane nudle 300+ dinara). Jelo/a se mogu uzeti u porciji i bez priloga ali je cena porcije ista (velika ili mala). Cene salata i supe su dosta pristupačne i osetno niže nego u bilo kom drugom kineskom restoranu. Smatram da je u ovom restoranu, sto se kineske kuhinje niče, najbolji odnos cene kvaliteta i kvaniteta, tako da mu treba obavezno dati šansu.

* Ovaj tekst je lična recenzija, sa individualnim dojmom i mišljenjem i može se razlikovati od Vašeg, ili nečijeg, čije ste ranije čuli.   . . . K . . .

Autor teksta: Katarina Gligorijević