Suština politike Srbije je da budemo suvereni i nezavisni u odlučivanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da politika nije lakši put i da Srbija ima svoje političke i ekonomske interese, da je ona vojno neutralna zemlja i da je ekonomski napredak postigla, između ostalog i zbog toga što ima prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali da, naravno, veliki broj investicija dolazi i iz Evropske unije.

Vučić je u intervjuu za Ju tjub kanal Solovjev Lajv, koji je danas u celosti objavljen uoči Vučićevog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a čije do sada neobjavljene delove prenose ruske agencije, istakao da je Srbija u protekle dve godine imala najveću stopu privrednog rasta – oko 6,7 odsto i da je za poslednjih sedam godina izgrađeno više bolnica nego u prethodnih 70. godina.

To je Srbija uspela, između ostalog, zato što ima prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali je naglasio da, veliki broj investicija dolazi i iz Evropske unije, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je izabrao teži put i nije uveo sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da politika nije lakši put i da Srbija ima svoje političke i ekonomske interese.

„Da nismo imali gasovod, da ne sarađujemo sa Rusijom, mi danas ne bismo imali gasa, danas bih plaćao 800-900 evra za gas”, objasnio je Vučić i dodao da Srbija to ne može da izdrži ekonomski.

Vučić je rekao da je uveren da bi Srbiji, da je uvela sankcije Rusiji, bilo rečeno da je dobrodošla u NATO, a potom u EU.

Dodao je da je pragmatičan i racionalan čovek, da Srbija ima ekonomske interese, ali da, kako je rekao, „ne možemo da ubijemo dušu srpskog naroda da bih ja dobio neke pohvale u nekim novinama, uopšte, na nekoj zapadnoj televiziji”.

„Kada se bavite politikom vaš cilj je da narodu bude bolje u budućnosti, ali ne možete ubiti svoj narod zato što mislite da za vas lično u tom trenutku tako bolje, ne bavite se politikom za sebe lično”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je suština da Srbija bude nezavisna u odlučivanju i suverena i dodao da srpska politika nikada ne može biti neprijateljska prema Ruskoj Federaciji, navodeći da o tome govori otvoreno svima u svetu i da to nikada nije krio.

„Kao što se predsednik Putin osmehuje kada ja govorim „Znate mi smo na evropskom putu”, on kaže „Znam znam, ja znam da oni neće da vas prime, ali da ste vi na evropskom putu”, i svaki put mi tako govori. A ja govorim, zato što nikog neću da obmanjujem i neću ništa da skrivam, i Evropljanima i Amerikancima: Mi sa Rusijom imamo posebne, dobre, odnose i ne želimo da ih kvarimo i ne tražite to”, rekao je Vučić.

Dodao je da misli da je uspeo da zadobije neki oblik poštovanja kao predsednik zemlje, jer svi znaju da njegova reč nešto znači i više ga ništa ne pitaju o tome.

„Da li to znači da su me zavoleli, naravno ne, to znači da sam suočen sa mnogim oblicima pritiska, negativnim komentarima”, rekao je Vučić i naveo da je to cena koju plaća, ali je neće platiti građani Srbije, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, naš posao je briga o građanima Srbije, a ne o našim interesima, i istakao da je važno ono što će ostati posle njega i po čemu će ga ljudi pamtiti.

Ponovio je da je važna sloboda i nezavisnost u donošenju odluka i da su to ključne stvari kojih Srbija mora da se pridržava kako bi sačuvala budućnost.

Vučić: Razmatramo mogućnost izgradnje nuklearke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju Rosatom.

Vučić je u intervjuu za Ju tjub kanal Solovjev lajv rekao da Srbija nije razmišljala o tome ranije, ali da sada počinje ozbiljno da razmišlja.

Naveo je da postoji problem finansiranja jer, kako je naveo, velika nuklearka košta više od 10 milijardi, a da je Srbija odlučila da njen državni dug uvek bude manji od 60 odsto.

„Nikada ne smemo da ugrozimo budućnost naše dece zbog velikog državnog duga”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se razmatraju mnoga pitanja zajedno sa Rosatomom.

„Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konsultacije sa našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs