Svakog minuta u svetu se baci tri miliona zaštitnih maski

Svakog minuta u svetu se iskoristi i baci tri miliona zaštitnih maski, a mnoge završavaju u prirodi i predstavljaju pravu ekološku bombu, piše „Fanpejdž”.

Zaštitne maske su napravljene od plastičnih polimera, koji u prirodi šire takozvane mikro i nano plastične čestice, prečnika manjeg od pet milimetara. Mikroplastika, uključujući i onu koja nastaje razlaganjem zaštitnih maski, ostavlja u prirodi otrovne materije kao što su teški metali.

Organizacije za zaštitu okoline upozoravaju da, budući da ne postoje uputstva kako odlagati i rešiti se zaštitnih maski, raste opasnost od daljeg zagađenja okoline.

List podseća na ranija naučna istraživanja, koja su pokazala da 14 miliona tona mikroplastike završava na morskom dnu, zagađeni su najudaljeniji delovi planete kao što je Antarktik i najveće morske dubine, prenosi Tanjug.

Mikroplastika iz mora često završava u telima morskih životinja, uključujući i one koje jedemo.

Drugo istraživanje potvrdilo je da jedući morsku hranu sedmično unesemo u naše telo pet miligrama mikroplastike, što je isto kao kada bismo jednom sedmično pojeli fino samlevenu kreditnu karticu.

U Italiji iskorišćene zaštitne maske završavaju zajedno sa ostalim smećem, ali s obzirom na količinu, neke specijalizovane firme već rade na izradi posebnih kontejnera kako bi se, budući da su napravljene od plastike, i zaštitne maske reciklirale.

Izvor: politika.rs