Sve se viže ulaže u veštačku inteligenciju: Kompanija uzela milijardu dolara

Upotreba veštačke inteligencije postaje sve rasprostranjenija.

To nam potvrđuje i vest da je Databricks, kompanija iz oblasti analize podataka i veštačke inteligencije, uzela investiciju od milijardu dolara. Ukupna vrednost ove kompanije sada iznosi 28 milijardi dolara.

Pored glavnog investicionog fonda Franklin Templeton, novac su uložili i Amazon Web Services (AWS), Canada Pension Plan investment board, Fidelity Management & Research i Salesforce Ventures.

Jedan od ciljeva investicije, pored prikupljenog novca, su i partnerstva sa cloud kompanijama, jer kako CEO Databricks-a izjavljuje, veruju da će se većina podataka iz cloud-a čuvati u “data lakes-u”, delu za skladištenje koji čuva ogromnu količinu sirovih podataka u svom izvornom formatu, a čijom proizvodnjom se Databricks bavi, prenosi Startit.

Data lakes su, u poređenju sa data warehouse-om, postala ekonomična opcija za mnoge kompanije, jer data warehouse zahteva dodatnu obradu podataka pre ulaska u skladište.

Tržište Data lakes-a je procenjeno na 3,74 milijarde dolara u 2020. godini i očekuje se da će dostići 17,60 milijardi dolara do 2026. godine, što je rast od 29,9 odsto tokom predviđenog perioda.

Izvor: b92.net