Sve zemlje članice EU će dobiti vakcine protiv kovida 19 u isto vreme i pod istim uslovima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da će sve zemlje članice EU dobiti vakcine protiv kovida 19 „u isto vreme i pod istim uslovima srazmerno broju stanovnika”.

Ursula fon der Lajen je nakon video-konfrencije lidera EU 27 koji su vanredno razgovarali o EU saradnji i odgovoru na drugi talas korona virusa, ocenila da je situacija u Evropi „vrlo ozbiljna”, uz porast brojeva inficiranih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

„Ako ne reagujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije”, upozorila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dele tačne i pravovremene informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kao bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je naglasila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gde se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

„Razumem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vreme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobediti virus”, zaključila je fon der Lajen, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs